Placek z rabarbarem i budyniem

Opublikowano: 07.03.2022 r., 19:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczony placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem i budyniem
Placek z rabarbarem i budyniem to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
331 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Rabarbar (500 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (160 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na placek z rabarbarem i budyniem krok po kroku

Z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru (200 g), cukru waniliowego, zimnego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto do jednolitej konsystencji.

Z masy formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą wykładamy dno blaszki. Spód nakłuwamy widelcem.

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku i z dodatkiem cukru (50 g).

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.

Owoce układamy na spód, a następnie ciepły budyń. Górę ciasta zdobimy kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na placek z rabarbarem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat placka z rabarbarem i budyniem

Pyszny placek z rabarbarem i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem budyniu i rabarbaru jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placek z rabarbarem i budyniem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru (200 g), cukru waniliowego, zimnego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto do jednolitej konsystencji. Z masy formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą wykładamy dno blaszki. Spód nakłuwamy widelcem. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku i z dodatkiem cukru (50 g). Następnie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Owoce układamy na spód, a na nie ciepły budyń. Górę ciasta zdobimy kruszonką przygotowaną z drugiej części masy. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Sprawdzony przepis na placek z rabarbarem i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Placek z owocami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Ciasto może być przygotowane z owocami mrożonymi lub świeżymi. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w placku z rabarbarem i budyniem

Lista alergenów dla placka z rabarbarem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze placka z rabarbarem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
236.57
331.20
Białko (g)
2.83
3.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
34.20
47.88
Węglowodany przyswajalne (g)
33.38
46.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
10.20
14.27
Tłuszcze nasycone (g)
6.68
9.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.52
4.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.96
4.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.78
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.51
81.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
91.36
127.91
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.30
Witamina C (mg)
2.11
2.95
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.63
Witamina E (mg)
0.34
0.47
Retinol (µg (mcg))
88.18
123.46
Tiamina (mg)
0.14
0.20
Ryboflawina (mg)
0.12
0.17
Niacyna (mg)
1.03
1.45
Foliany (µg (mcg))
30.83
43.16
Beta karoten (µg (mcg))
36.35
50.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
64.90
90.86
Potas (mg)
148.87
208.41
Wapń (mg)
63.35
88.70
Fosfor (mg)
57.59
80.63
Magnez (mg)
9.56
13.39
Żelazo (mg)
1.12
1.56
Cynk (mg)
0.30
0.42
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z rabarbarem i budyniem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z rabarbarem i budyniem

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
160 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
37.30