Placek z rabarbarem i budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Cukier (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Rabarbar (500 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (160 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
Przepis na placek z rabarbarem i budyniem krok po kroku
Z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru (200 g), cukru waniliowego, zimnego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto do jednolitej konsystencji.
Z masy formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą wykładamy dno blaszki. Spód nakłuwamy widelcem.
Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku i z dodatkiem cukru (50 g).
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
Owoce układamy na spód, a następnie ciepły budyń. Górę ciasta zdobimy kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat placka z rabarbarem i budyniem
Pyszny placek z rabarbarem i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem budyniu i rabarbaru jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić placek z rabarbarem i budyniem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru (200 g), cukru waniliowego, zimnego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto do jednolitej konsystencji. Z masy formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą wykładamy dno blaszki. Spód nakłuwamy widelcem. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na mleku i z dodatkiem cukru (50 g). Następnie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Owoce układamy na spód, a na nie ciepły budyń. Górę ciasta zdobimy kruszonką przygotowaną z drugiej części masy. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Sprawdzony przepis na placek z rabarbarem i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Placek z owocami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Ciasto może być przygotowane z owocami mrożonymi lub świeżymi. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w placku z rabarbarem i budyniem
Lista alergenów dla placka z rabarbarem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze placka z rabarbarem i budyniem
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.