Placek z puree z dyni
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Cukier (60 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Puree z dyni - 2 szklanki (400 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Cynamon - szczypta (2 g)
- Imbir korzeń - kawałek (5 g)
Przepis na placek z puree z dyni krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami lub użyj miksera, aż powstanie kruszonka.
Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
W dużej misce wymieszaj puree z dyni, brązowy cukier, jajka, śmietanę kremówkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 0,5 cm.
Przełóż ciasto do formy do tarty (ok. 23 cm średnicy) i dociśnij do brzegów.
Wylej nadzienie dyniowe na przygotowane ciasto.
Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 st.C.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat placka z puree z dyni
Pyszny i wilgotny placek z puree z dyni idealnie sprawdzi się jako deser w ciągu zabieganego dnia. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na placek z puree z dyni. Placek idealnie wyjdzie z pieczonej dyni, jak i z puree.
Dynia jest bardzo bogata w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest kluczowa dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Wzmacnia układ odpornościowy, wspiera zdrowie skóry i działa jako silny przeciwutleniacz. Dynia zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6 i foliany, które wspierają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Wspiera równowagę elektrolitową, zdrowie serca i funkcjonowanie mięśni. Jest ważny dla zdrowia kości, układu nerwowego i mięśniowego. Wspiera produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie. Dynia jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi poprzez zwiększanie uczucia sytości.
Dodatkowo jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię.
Zatem, jak zrobić placek z puree z dyni?
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami lub użyj miksera, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, brązowy cukier, jajka, śmietanę kremówkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 0,5 cm. Przełóż ciasto do formy do tarty (ok. 23 cm średnicy) i dociśnij do brzegów. Wylej nadzienie dyniowe na przygotowane ciasto. Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Nasze szybkie ciasto jest już dobre do spożycia i pyszne w smaku.
Jak widzisz, dynia przydaje się nie tylko do obiadu. Skoro już wiesz, jak się robi ciasto, wypróbuj mój przepis.
Alergeny w placku z puree z dyni
Lista alergenów dla placka z puree z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka z puree z dyni
Zamiast puree z dyni możesz użyć tartej dynie.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
dynia,
cukier,
cukier trzcinowy,
cynamon,
imbir,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.