Placek z puree z dyni

Opublikowano: 14.09.2024 r., 15:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jesienny placek z dyni
Placek z puree z dyni
Nie ma nic lepszego niż wegetariański placek z puree z dyni. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jaki jest pyszny w smaku.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
142 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier (60 g)
  • Masło (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Puree z dyni - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Cynamon - szczypta (2 g)
  • Imbir korzeń - kawałek (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na placek z puree z dyni krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.

Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami lub użyj miksera, aż powstanie kruszonka.

Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.

Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

W dużej misce wymieszaj puree z dyni, brązowy cukier, jajka, śmietanę kremówkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 0,5 cm.

Przełóż ciasto do formy do tarty (ok. 23 cm średnicy) i dociśnij do brzegów.

Wylej nadzienie dyniowe na przygotowane ciasto.

Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 st.C.

Jak oceniasz przepis na placek z puree z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat placka z puree z dyni

Pyszny i wilgotny placek z puree z dyni idealnie sprawdzi się jako deser w ciągu zabieganego dnia. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na placek z puree z dyni. Placek idealnie wyjdzie z pieczonej dyni, jak i z puree.

Dynia jest bardzo bogata w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest kluczowa dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Wzmacnia układ odpornościowy, wspiera zdrowie skóry i działa jako silny przeciwutleniacz. Dynia zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6 i foliany, które wspierają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Wspiera równowagę elektrolitową, zdrowie serca i funkcjonowanie mięśni. Jest ważny dla zdrowia kości, układu nerwowego i mięśniowego. Wspiera produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie. Dynia jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i może pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi poprzez zwiększanie uczucia sytości.

Dodatkowo jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię.

Zatem, jak zrobić placek z puree z dyni?

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami lub użyj miksera, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, brązowy cukier, jajka, śmietanę kremówkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na grubość około 0,5 cm. Przełóż ciasto do formy do tarty (ok. 23 cm średnicy) i dociśnij do brzegów. Wylej nadzienie dyniowe na przygotowane ciasto. Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Nasze szybkie ciasto jest już dobre do spożycia i pyszne w smaku.

Jak widzisz, dynia przydaje się nie tylko do obiadu. Skoro już wiesz, jak się robi ciasto, wypróbuj mój przepis.

Alergeny w placku z puree z dyni

Lista alergenów dla placka z puree z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka z puree z dyni

na 100g gotowej potrawy

Zamiast puree z dyni możesz użyć tartej dynie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
203.01
142.11
Białko (g)
5.27
3.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
28.99
20.29
Węglowodany przyswajalne (g)
28.64
20.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
7.90
5.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.55
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
2.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.45
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.76
57.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
262.14
183.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.62
2.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.97
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.14
50.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.13
Ryboflawina (mg)
0.21
0.15
Niacyna (mg)
1.40
0.98
Foliany (µg (mcg))
39.67
27.77
Beta karoten (µg (mcg))
1386.24
970.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
88.63
62.04
Potas (mg)
219.35
153.54
Wapń (mg)
32.75
22.92
Fosfor (mg)
80.05
56.04
Magnez (mg)
15.18
10.63
Żelazo (mg)
1.71
1.20
Cynk (mg)
0.58
0.41
Miedź (mg)
0.11
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z puree z dyni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z puree z dyni

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Puree z dyni
400 g
2 szklanki
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
6.22
Za 400 g
Cukier trzcinowy
60 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cynamon
2 g
szczypta
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Imbir korzeń
5 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Koszt składników
34.30