Placek z płatków owsianych

Opublikowano: 29.12.2021 r., 17:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowy placek z owsianki
Placek z płatków owsianych
Dietetyczny placek z dodatkiem jabłka to świetny pomysł, gdy jesteś na diecie i najdzie Cię ochota na słodycze, ale nie tylko. Przygotuj ciasto według mojego przepisu i poczęstuj całą swoją rodzinę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
113 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Płatki owsiane - 1 szklanka (250 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (120 g)
  • Cynamon - 2 łyżeczki (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Miód - 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 2% - 1/4 szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka keksowa 24 cm

Przepis na placek z płatków owsianych krok po kroku

Płatki owsiane zmiksuj w mikserze na mniejsze płatki.

Przesyp je do miski, wbij jajka, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.

Jabłko obierz, usuń gniazdko nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj jabłko z płatkami, dodaj cynamon i miód.

Przelej ciasto do foremki i włóż do piekarnika.

Upiecz ciasto przez 30 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na placek z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat placka z płatków owsianych

Kiedy jesteś na diecie lub liczysz kalorie spożywanych posiłków, ale naszła Cię ochota na coś słodkiego, wykorzystaj mój przepis na placek z płatków owsianych.

Będzie on zdecydowanie bardziej dietetyczny niż ciasto na bazie mąki pszennej.

Dodatkowo płatki owsiane charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Są źródłem białka, dostarczają wiele aminokwasów egzogennych, jednak nie wszystkich. Za białko wzorcowe uważa się białko jajka kurzego, które dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz tego płatki owsiane są dobrym źródłem wielu witamin takich jak: witaminy z grupy B, witaminy E oraz błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Z płatków owsianych możemy przygotować nie tylko owsiankę na śniadanie dla dzieci i dla siebie, ale też placek z płatków owsianych.

Wszystkie dania z wykorzystaniem płatków są smaczne i sycące. Nie bez powodu poleca się owsianki na śniadanie lub dodatek płatków do koktajli.

Zatem jak zrobić placek z płatków owsianych?

Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, na pewno poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli płatki, jabłko, cynamon, jajka, miód i odrobina mleka.

Jeśli korzystasz z płatków owsianych górskich, w pierwszej kolejności zmiksuj je. Gdy używasz płatków błyskawicznych, nie ma takiej potrzeby, są one odpowiednio rozdrobnione.

Przesyp płatki do miski, dodaj mleko, wbij jajka i wymieszaj.

Jabłko obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj owoc do pozostałej masy. Do mojego placka dodałam cynamon, który idealnie pasuje do jabłek i płatków owsianych, jeśli jednak masz ochotę na czekoladowe ciasto, dodaj do niego łyżkę kakao.

Tak przygotowane ciasto, przełóż do niedużej foremki i upiecz w piekarniku, po około 30 minutach ciasto będzie dobre.

Mój przepis jest wegetariański, ponieważ nie zawiera mięsa, jeśli jednak jesteś na diecie wegańskiej, możesz zrobić je bez jajek, a mleko zamienić na napój roślinny.

Alergeny w placku z płatków owsianych

Lista alergenów dla placka z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze placka z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Zamiast miksowana płatków owsianych górskich możesz użyć płatków owsianych błyskawicznych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
227.43
113.72
Białko (g)
8.56
4.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
38.29
19.15
Węglowodany przyswajalne (g)
32.52
16.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.78
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.86
2.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
1.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
0.80
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
0.68
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.38
35.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
39.81
19.91
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.11
Witamina C (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.25
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.14
Retinol (µg (mcg))
38.93
19.47
Tiamina (mg)
0.22
0.11
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Niacyna (mg)
0.56
0.28
Foliany (µg (mcg))
23.74
11.87
Beta karoten (µg (mcg))
7.41
3.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
34.34
17.17
Potas (mg)
229.47
114.73
Wapń (mg)
64.86
32.43
Fosfor (mg)
228.31
114.16
Magnez (mg)
65.17
32.59
Żelazo (mg)
2.36
1.18
Cynk (mg)
1.91
0.95
Miedź (mg)
0.20
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z płatków owsianych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z płatków owsianych

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
250 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Cynamon
10 g
2 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Mleko 2%
60 ml
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Koszt składników
28.30