Placek z orzechami

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z orzechami podany na białym talerzu.
Placek z orzechami
Placek z orzechami to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Wilgotny placek idealnie komponuje się podany z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
659 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Migdały (100 g)
  • Miód (80 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na placek z orzechami krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masła dodaj cukier i jajka.

Zmiksuj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Posiekaj orzechy włoskie i migdały.

Upraż orzechy na patelni.

Do orzechów dodaj miód i śmietankę kremówkę.

Podgrzej, aż składniki się połączą.

Wymieszaj mascarpone z orzechami.

Na wystudzony spód wyłóż masę z mascarpone i orzechów.

Schłodź w lodówce.

Podziel ciasto na porcje.

Jak oceniasz przepis na placek z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka z orzechami

Placek z orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować udane ciasto. Ciasto z orzechami jest słodkie i idealnie sprawdzi się podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na placek z orzechami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, orzechy włoskie, mascarpone, masło, jajka, proszek do pieczenia, miód, migdały, śmietanka kremówka.

Jak zrobić placek z orzechami? W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masła dodaj cukier i jajka. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Posiekaj orzechy włoskie i migdały. Upraż orzechy na patelni. Do orzechów dodaj miód i śmietankę kremówkę. Podgrzej, aż składniki się połączą. Wymieszaj mascarpone z orzechami. Na wystudzony spód wyłóż masę z mascarpone i orzechów. Schłodź w lodówce. Podziel ciasto na porcje.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując ciasto z orzechami włoskimi i mascarpone sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest najlepsze podane z dodatkiem gorzkiej kawy lub herbaty. Smaczne ciasto podać można na wiele różnych okazji. Placek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w placku z orzechami

Lista alergenów dla placka z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze placka z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Placek z orzechami to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
439.54
659.31
Białko (g)
8.48
12.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.76
44.64
Węglowodany przyswajalne (g)
28.03
42.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
2.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
33.10
49.65
Tłuszcze nasycone (g)
18.70
28.05
Tłuszcze nienasycone (g)
14.40
21.60
Cholesterol (mg)
92.07
138.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.24
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.38
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.36
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
2.56
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.92
76.38
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
25.25
37.87
Potas (mg)
219.49
329.24
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.04
148.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
172.26
258.40
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
47.66
71.49
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
3.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.99
1.49
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.49
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z orzechami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z orzechami

Koszt składników
83.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
83.10