Przepis na placek z orzechami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masła dodaj cukier i jajka.

Zmiksuj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Posiekaj orzechy włoskie i migdały.

Upraż orzechy na patelni.

Do orzechów dodaj miód i śmietankę kremówkę.

Podgrzej, aż składniki się połączą.

Wymieszaj mascarpone z orzechami.

Na wystudzony spód wyłóż masę z mascarpone i orzechów.

Schłodź w lodówce.

Podziel ciasto na porcje.

Placek z orzechami podany na białym talerzu.
Placek z orzechami
Koszt przygotowania dania
42.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
659 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Placek z orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku z orzechami

Placek z orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować udane ciasto. Ciasto z orzechami jest słodkie i idealnie sprawdzi się podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na placek z orzechami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, orzechy włoskie, mascarpone, masło, jajka, proszek do pieczenia, miód, migdały, śmietanka kremówka.

Jak zrobić placek z orzechami? W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masła dodaj cukier i jajka. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Posiekaj orzechy włoskie i migdały. Upraż orzechy na patelni. Do orzechów dodaj miód i śmietankę kremówkę. Podgrzej, aż składniki się połączą. Wymieszaj mascarpone z orzechami. Na wystudzony spód wyłóż masę z mascarpone i orzechów. Schłodź w lodówce. Podziel ciasto na porcje.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując ciasto z orzechami włoskimi i mascarpone sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest najlepsze podane z dodatkiem gorzkiej kawy lub herbaty. Smaczne ciasto podać można na wiele różnych okazji. Placek jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze placka z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
439.54 kcal
659.31 kcal
Białko
8.48 g
12.72 g

Węglowodany w placku z orzechami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
29.76 g
44.64 g
Węglowodany przyswajalne
28.03 g
42.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
2.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
33.10 g
49.65 g
Tłuszcze nasycone
18.70 g
28.05 g
Tłuszcze nienasycone
14.40 g
21.60 g
Cholesterol
92.07 mg
138.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z orzechami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.24 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.38 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
2.56 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
50.92 µg (mcg)
76.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z orzechami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
25.25 mg
37.87 mg
Potas
219.49 mg
329.24 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
99.04 mg
148.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
172.26 mg
258.40 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
47.66 mg
71.49 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
3.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.99 mg
1.49 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.33 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z orzechami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z orzechami

Lista alergenów dla placka z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania placka z orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
83.10
Jak oceniasz przepis na placek z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób