Placek z dyni
- Dynia (350 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Cukier (220 g)
- Mąka pszenna typ 500 (320 g)
- Soda oczyszczona - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na placek z dyni krok po kroku
Nagrzej piekarnik na 170 st. C (góra-dół) i wyłóż papier do tortownicy.
Obierz dynię i zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Odsącz z nadmiaru soku.
W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Mają zmienić kolor na jasny i stać się puszyste.
Dodaj olej i krótko zmiksuj.
Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Miksuj do połączenia składników.
Do masy dodaj dynię, łyżeczkę cynamonu, kilka kropli aromatu waniliowego oraz skórkę startą z jednej cytryny. Wymieszaj łyżką.
Masę przełóż do foremki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut (do suchego patyczka).
-
Ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat placka z dyni
Szybkie i pyszne ciasto z dyni zrobisz w łatwy sposób. Jest wilgotne w środku i ma chrupiącą skórkę. Jadłeś już dynię na słodko? Jeżeli nie, zobacz, jak zrobić placek z dyni. Ma nutkę cynamonu, cytryny i wanilii – to zaskakujące i dobre połączenie. Placek z dyni to fajny pomysł na smaczny deser. Jest prostym przepisem i każdy może go zrobić. W sezonie na dynię wykonaj ciasto dyniowe – wtedy jest najlepsze. Przepis na placek z dyni jest pysznym pomysłem na ciekawe wykorzystanie tego warzywa. Korzystaj, zwłaszcza w sezonie jesiennym.
Placek z dyni to wypiek z dyni w formie okrągłego placka. Jest to ciasto smaczne i wilgotne w środku. Podczas pieczenia na wierzchu ciasta dyniowego powstaje skórka, która jest chrupiąca. Placek z dyni daje pomysł na szybkie i najlepsze ciasto jesienne. Przepis na placek z dyni składa się ze startej dyni, mąki, oleju, jajek, cukru, sody oczyszczonej, soli oraz dodatków smakowych: cynamonu, skórki z cytryny oraz aromatu waniliowego.
Ciasto z dyni dobre jest na zwykły dzień w towarzystwie kawy. Bez problemu można spakować go dziecku do szkoły. Da się je wziąć ze sobą do pracy lub na zajęcia. Także na spotkanie rodzinne lub ze znajomymi będzie fajnym rozwiązaniem.
Jak zrobić placek z dyni? Szybko i łatwo – sam sprawdź. Przygotuj piekarnik i tortownicę. Dynię należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ewentualny nadmiar soku usuń. Przez kilka minut ubijaj jajka, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj olej i zmiksuj. Następnie wymieszaj ciasto z przesianą mąką razem z sodą. Ostatni raz zmiksuj mikserem. Do ciasta dodaj dynię, cynamon, aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość łyżką, przełóż do formy i piecz do suchego patyczka (niecałą godzinę). Sprawdź, czy ciasto się upiekło na samym środku tortownicy. Jeżeli patyczek jest jeszcze wilgotny, należy piec ciasto dłużej.
Jak zrobisz placek z dyni, po upieczeniu ostudź go. Najlepsze ciasto dyniowe będzie posypane cukrem pudrem. Taki smaczny, prosty przepis doskonale komponuje się z polewą z czekolady – mlecznej, gorzkiej lub białej. Ciasto pyszne będzie także z lukrem. Fajnym urozmaiceniem jest przełożenie ciasta ulubionym kremem (na przykład bitą śmietaną lub kremem z mascarpone i białą czekoladą). Odpowiednia będzie też konfitura. Po prostu przekrój ciasto na pół (albo na więcej płatów) i posmaruj je wybranym dodatkiem. Wtedy powstaje kompletnie nowy, nieoczywisty wypiek.
*Do przepisu na placek z dyni najlepsza będzie dynia Hokkaido. Ten prosty przepis będzie dobry także z dynią piżmową lub Muscat.
Alergeny w placku z dyni
Lista alergenów dla placka z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placka z dyni
Dynia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Dostarcza też błonnik. Jest lekkostrawna. Ma działanie moczopędne.
Energia i białka
(142g)
Węglowodany
(142g)
Tłuszcze
(142g)
Witaminy
(142g)
Składniki mineralne
(142g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.