Placek z dyni

Opublikowano: 03.02.2023 r., 10:40 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny placek z dyni
Placek z dyni
Szybkie i pyszne ciasto z dyni zrobisz w łatwy sposób. Jest wilgotne w środku i ma chrupiącą skórkę. Jadłeś już dynię na słodko? Jeżeli nie, zobacz, jak zrobić placek z dyni.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
423 kcal
Kcal w porcji
142 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia (350 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Cukier (220 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (320 g)
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, cynamon, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, tortownica 22 cm

Przepis na placek z dyni krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 170 st. C (góra-dół) i wyłóż papier do tortownicy.

Obierz dynię i zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Odsącz z nadmiaru soku.

W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Mają zmienić kolor na jasny i stać się puszyste.

Dodaj olej i krótko zmiksuj.

Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Miksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj dynię, łyżeczkę cynamonu, kilka kropli aromatu waniliowego oraz skórkę startą z jednej cytryny. Wymieszaj łyżką.

Masę przełóż do foremki i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut (do suchego patyczka).

Jak oceniasz przepis na placek z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat placka z dyni

Szybkie i pyszne ciasto z dyni zrobisz w łatwy sposób. Jest wilgotne w środku i ma chrupiącą skórkę. Jadłeś już dynię na słodko? Jeżeli nie, zobacz, jak zrobić placek z dyni. Ma nutkę cynamonu, cytryny i wanilii – to zaskakujące i dobre połączenie. Placek z dyni to fajny pomysł na smaczny deser. Jest prostym przepisem i każdy może go zrobić. W sezonie na dynię wykonaj ciasto dyniowe – wtedy jest najlepsze. Przepis na placek z dyni jest pysznym pomysłem na ciekawe wykorzystanie tego warzywa. Korzystaj, zwłaszcza w sezonie jesiennym.

Placek z dyni to wypiek z dyni w formie okrągłego placka. Jest to ciasto smaczne i wilgotne w środku. Podczas pieczenia na wierzchu ciasta dyniowego powstaje skórka, która jest chrupiąca. Placek z dyni daje pomysł na szybkie i najlepsze ciasto jesienne. Przepis na placek z dyni składa się ze startej dyni, mąki, oleju, jajek, cukru, sody oczyszczonej, soli oraz dodatków smakowych: cynamonu, skórki z cytryny oraz aromatu waniliowego.

Ciasto z dyni dobre jest na zwykły dzień w towarzystwie kawy. Bez problemu można spakować go dziecku do szkoły. Da się je wziąć ze sobą do pracy lub na zajęcia. Także na spotkanie rodzinne lub ze znajomymi będzie fajnym rozwiązaniem.

Jak zrobić placek z dyni? Szybko i łatwo – sam sprawdź. Przygotuj piekarnik i tortownicę. Dynię należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ewentualny nadmiar soku usuń. Przez kilka minut ubijaj jajka, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj olej i zmiksuj. Następnie wymieszaj ciasto z przesianą mąką razem z sodą. Ostatni raz zmiksuj mikserem. Do ciasta dodaj dynię, cynamon, aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość łyżką, przełóż do formy i piecz do suchego patyczka (niecałą godzinę). Sprawdź, czy ciasto się upiekło na samym środku tortownicy. Jeżeli patyczek jest jeszcze wilgotny, należy piec ciasto dłużej.

Jak zrobisz placek z dyni, po upieczeniu ostudź go. Najlepsze ciasto dyniowe będzie posypane cukrem pudrem. Taki smaczny, prosty przepis doskonale komponuje się z polewą z czekolady – mlecznej, gorzkiej lub białej. Ciasto pyszne będzie także z lukrem. Fajnym urozmaiceniem jest przełożenie ciasta ulubionym kremem (na przykład bitą śmietaną lub kremem z mascarpone i białą czekoladą). Odpowiednia będzie też konfitura. Po prostu przekrój ciasto na pół (albo na więcej płatów) i posmaruj je wybranym dodatkiem. Wtedy powstaje kompletnie nowy, nieoczywisty wypiek.

*Do przepisu na placek z dyni najlepsza będzie dynia Hokkaido. Ten prosty przepis będzie dobry także z dynią piżmową lub Muscat.

Alergeny w placku z dyni

Lista alergenów dla placka z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placka z dyni

na 100g gotowej potrawy

Dynia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Dostarcza też błonnik. Jest lekkostrawna. Ma działanie moczopędne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Energia (kcal)
297.96
423.11
Białko (g)
5.56
7.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(142g)
Węglowodany (g)
41.91
59.51
Węglowodany przyswajalne (g)
41.75
59.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(142g)
Tłuszcz (g)
12.49
17.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
2.42
Tłuszcze nienasycone (g)
10.79
15.32
Cholesterol (mg)
36.05
51.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(142g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.37
71.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(142g)
Sód (mg)
66.50
94.43
Potas (mg)
154.41
219.27
Wapń (mg)
17.45
24.78
Fosfor (mg)
67.72
96.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.99
21.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.99
2.83
Cynk (mg)
0.52
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z dyni 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z dyni

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
350 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 350 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka pszenna typ 500
320 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Koszt składników
29.50