Placek z cukinią

Opublikowano: 30.09.2021 r.
Cukinia, jajka, i mąka pszenna tworzą podstawę tego placka z cukinią. Dodatek gorzkiej czekolady oraz kakao niesłodzonego wprowadza nieco głębi smaku, a erytrytol zastępuje tradycyjny cukier, dla lekkiego słodzenia bez wyrzutów sumienia. Proszek do pieczenia sprawia, że ciasto jest puszyste, a mleko łączy wszystkie składniki w idealną konsystencję.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 450 g
 - Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
 - Jajko - 5 szt.
 - Kakao niesłodzone - 20 g (2 łyżki)
 - Mleko 2% - 125 ml (0,5 szklanki)
 - Erytrytol - 120 g
 - Cukinia - 500 g (2 sztuki)
 - Proszek do pieczenia - 3 g (0,5 łyżeczki)
 
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, szklana miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
 
Przepis krok po kroku
- Na garnku z ciepłą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i podgrzewaj wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.
 - Jajka ubij ze słodzikiem i mlekiem.
 - Dodaj do jajek czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
 - Cukinie zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
 - Rozgrzej piekarnik do 180 C.
 - Ciasto wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piecz w 180 C przez około 50 minut.
 
Komentarz dietetyka
Placek z cukinią to zdrowe ciasto, o niskim indeksie glikemicznym. Świetnie się sprawdzi w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, z chorobami, w których występuje stan zapalny, oraz u osób zdrowych.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny