Placek z cukinią

Opublikowano: 30.09.2021 r., 13:07 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki cukiniowego placka na talerzu
Placek z cukinią
Placek z cukinią to wyjątkowe, pyszne ciasto czekoladowe z cukinii. Jest ono słodkie, wilgotne i zdrowe. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości i rodzinę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 50 min
136 kcal
Kcal w porcji
76 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (450 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Kakao niesłodzone - 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Erytrytol (120 g)
  • Cukinia - 2 sztuki (500 g)
  • Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, szklana miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na placek z cukinią krok po kroku

Na garnku z ciepłą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i podgrzewaj wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.

Jajka ubij ze słodzikiem i mlekiem.

Dodaj do jajek czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Cukinie zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Ciasto wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 C przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na placek z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat placka z cukinią

W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinia zawiera jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, jesteś w stanie ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.

Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.

Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na jej wszechstronne wykorzystanie. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.

Powyższy przepis na placek z cukinią jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako smaczne ciasto dla dzieci, czy też na imprezę. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto czekoladowe i dodać do niego startą cukinię.

Żeby to pyszne ciasto czekoladowe z cukinii było zdrowsze, przygotujemy je z mąki razowej oraz ze słodzikiem. Oczywiście możesz też zrobić placek z cukinią na białej mące i cukrze, wybór należy do ciebie. Jest to bardzo dobre ciasto dla osób, które lubią wilgotne i czekoladowe ciasta. Dokładną instrukcję jak zrobić placek z cukinią znajdziesz na górze strony.

Alergeny w placku z cukinią

Lista alergenów dla placka z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze placka z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Placek z cukinią to zdrowe ciasto, o niskim indeksie glikemicznym. Świetnie się sprawdzi w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, z chorobami, w których występuje stan zapalny, oraz u osób zdrowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(76g)
Energia (kcal)
179.36
136.32
Białko (g)
7.71
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(76g)
Węglowodany (g)
33.24
25.26
Węglowodany przyswajalne (g)
28.96
22.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.28
3.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(76g)
Tłuszcz (g)
5.24
3.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.35
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.89
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.22
49.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(76g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.13
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.13
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.12
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
1.38
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.44
20.85
Brak danych dla: czekolada gorzka, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(76g)
Sód (mg)
31.99
24.31
Potas (mg)
298.18
226.62
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.97
37.22
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
192.10
145.99
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
64.45
48.98
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.09
1.59
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.53
1.16
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.21
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z cukinią 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z cukinią

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
450 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 450 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kakao niesłodzone
20 g
2 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Erytrytol
120 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Cukinia
500 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Proszek do pieczenia
3 g
0,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Koszt składników
45.10