Placek z cukinią
- Mąka pszenna typ 1850 (450 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kakao niesłodzone - 2 łyżki (20 g)
- Mleko 2% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Erytrytol (120 g)
- Cukinia - 2 sztuki (500 g)
- Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki (3 g)
Przepis na placek z cukinią krok po kroku
Na garnku z ciepłą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i podgrzewaj wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.
Jajka ubij ze słodzikiem i mlekiem.
Dodaj do jajek czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Cukinie zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Ciasto wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C przez około 50 minut.
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placka z cukinią
W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinia zawiera jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, jesteś w stanie ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.
Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.
Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na jej wszechstronne wykorzystanie. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.
Powyższy przepis na placek z cukinią jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako smaczne ciasto dla dzieci, czy też na imprezę. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto czekoladowe i dodać do niego startą cukinię.
Żeby to pyszne ciasto czekoladowe z cukinii było zdrowsze, przygotujemy je z mąki razowej oraz ze słodzikiem. Oczywiście możesz też zrobić placek z cukinią na białej mące i cukrze, wybór należy do ciebie. Jest to bardzo dobre ciasto dla osób, które lubią wilgotne i czekoladowe ciasta. Dokładną instrukcję jak zrobić placek z cukinią znajdziesz na górze strony.
Alergeny w placku z cukinią
Lista alergenów dla placka z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze placka z cukinią
Placek z cukinią to zdrowe ciasto, o niskim indeksie glikemicznym. Świetnie się sprawdzi w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, z chorobami, w których występuje stan zapalny, oraz u osób zdrowych.
Energia i białka
(76g)
Węglowodany
(76g)
Tłuszcze
(76g)
Witaminy
(76g)
Składniki mineralne
(76g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.