Placek z borówkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Borówka amerykańska - 2 szklanki (500 g)
Przepis na placek z borówkami krok po kroku
Cukier wsyp do miski, wbij jajka i utrzyj.
Następnie stopniowo wlewaj olej rzepakowy, wciąż mieszając.
Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz wszystkie składniki.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy i dodaj owoce.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat placka z borówkami
Placek z borówkami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Jest niezwykle pyszny w smaku, dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się sam, jaki jest dobry
Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i świeże borówki. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz smaczne ciasto.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić placek z borówkami?
W pierwszej kolejności wbij jajka do miski, wsyp cukier i miksuj na niewielkich obrotach. Następnie stopniowo wlewaj olej i zmniejsz obroty miksera.
Wsyp wcześniej przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Owoce dokładnie umyj i osusz tak, aby nie były ani trochę mokre, a następnie wsyp je do wcześniej przygotowanego ciasta.
Przelej całość do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana, bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. W ten sposób ciasto nie przypali się i będzie dobrze odchodziło od blaszki.
Ciasto z borówkami amerykańskimi upiecz w piekarniku, po 45 minutach nasz najlepszy placek gotowy. Będzie to dobry pomysł na smaczne ciasto do kawy.
Skoro już znasz przepis na placek z borówkami, koniecznie go wykorzystaj. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!
Alergeny w placku z borówkami
Lista alergenów dla placka z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka z borówkami
Borówki możesz zamienić na dowolne owoce, śmiało możesz zdecydować się na maliny czy truskawki.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.