Placek z agrestem

Opublikowano: 24.07.2023 r., 13:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z agrestem podany na kratce. Ciasto posypane jesy cukrem pudrem.
Placek z agrestem
Placek z agrestem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
314 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Agrest (300 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko

Przepis na placek z agrestem krok po kroku

Do miski przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Agrest umyj, oczyść z szypułek i obtocz w odrobinie mąki.

Do miski przełóż masło pokrojone w kostkę i utrzyj je z cukrem na puszystą, jasną masę.

Następnie do masy dodawaj naprzemiennie jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę ciągle mieszaj.

Gdy wykorzystasz już wszystkie jajka oraz mąkę do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki dokładnie przemieszaj.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrówna je i na jego wierzchu równomiernie ułóż agrest.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placek z agrestem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat placka z agrestem

Placek z agrestem to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszne ciasto z agrestem świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na placek z agrestem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: agrest, masło, cukier, mąka pszenna, jajka, cukier puder, skórka z cytryny oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić placek z agrestem? Agrest umyj, oczyść z szypułek i obtocz w odrobinie mąki. Do miski przełóż masło pokrojone w kostkę i utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie do masy dodawaj naprzemiennie jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę ciągle mieszaj. Następnie do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki dokładnie przemieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrówna je i na jego wierzchu równomiernie ułóż agrest. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.

Podsumowując: wiesz już jak upiec najlepszy placek z agrestem. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto możesz przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska do pracy. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w placku z agrestem

Lista alergenów dla placka z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka z agrestem

na 100g gotowej potrawy

Placek z agrestem to doskonała propozycja na pyszny deser. Agrest stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
299.89
314.89
Białko (g)
4.40
4.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
33.43
35.10
Węglowodany przyswajalne (g)
31.94
33.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
17.01
17.86
Tłuszcze nasycone (g)
10.91
11.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.10
6.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.01
5.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
1.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
113.49
119.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
160.45
168.48
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.22
Witamina C (mg)
7.55
7.93
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.42
Brak danych dla: agrest.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
0.77
Retinol (µg (mcg))
154.00
161.70
Tiamina (mg)
0.18
0.19
Ryboflawina (mg)
0.19
0.20
Niacyna (mg)
1.34
1.41
Foliany (µg (mcg))
45.40
47.67
Beta karoten (µg (mcg))
28.73
30.16
Brak danych dla: agrest.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
31.23
32.79
Potas (mg)
105.38
110.65
Wapń (mg)
25.09
26.35
Fosfor (mg)
66.78
70.12
Magnez (mg)
8.40
8.82
Żelazo (mg)
1.78
1.87
Cynk (mg)
0.42
0.44
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z agrestem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z agrestem

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
300 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
23.80