Placek z agrestem
- Agrest (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na placek z agrestem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Agrest umyj, oczyść z szypułek i obtocz w odrobinie mąki.
Do miski przełóż masło pokrojone w kostkę i utrzyj je z cukrem na puszystą, jasną masę.
Następnie do masy dodawaj naprzemiennie jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę ciągle mieszaj.
Gdy wykorzystasz już wszystkie jajka oraz mąkę do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki dokładnie przemieszaj.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrówna je i na jego wierzchu równomiernie ułóż agrest.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto z owocami
Więcej informacji na temat placka z agrestem
Placek z agrestem to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszne ciasto z agrestem świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na placek z agrestem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: agrest, masło, cukier, mąka pszenna, jajka, cukier puder, skórka z cytryny oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić placek z agrestem? Agrest umyj, oczyść z szypułek i obtocz w odrobinie mąki. Do miski przełóż masło pokrojone w kostkę i utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie do masy dodawaj naprzemiennie jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę ciągle mieszaj. Następnie do masy dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Składniki dokładnie przemieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrówna je i na jego wierzchu równomiernie ułóż agrest. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Agrest użyty do przygotowania ciasta to dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu oraz żelaza. Agrest jest więc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo zawiera sporej ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na nasz układ odpornościowy.
Podsumowując: wiesz już jak upiec najlepszy placek z agrestem. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto możesz przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska do pracy. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w placku z agrestem
Lista alergenów dla placka z agrestem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka z agrestem
Placek z agrestem to doskonała propozycja na pyszny deser. Agrest stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w kuchni.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.