Placek ucierany ze śliwkami

Opublikowano: 22.10.2021 r., 19:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pokrojony placek ze śliwkami na talerzyku, wokół pokrojone śliwki
Placek ucierany ze śliwkami
Delikatny i puszysty placek ucierany ze śliwkami idealnie sprawdzi się jako słodki deser w okresie jesienno - zimowym ale nie tylko. Warto zapamiętać ten przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
572 kcal
Kcal w porcji
196 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 1,5% 3 łyżki (30 ml)
  • Śliwki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na placek ucierany ze śliwkami krok po kroku

Masło rozpuść w garnku i pozostaw do ostygnięcia.

Jajka ubij z cukrem trzcinowy i cukrem waniliowym. Dodaj szczyptę soli.

Do ubitych jajek dodaj roztopione, ostudzone masło. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj i dolej niewielką ilość mleka.

Powstałą masę zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blachę nasmaruj odrobiną masła i wylej ciasto.

Na powierzchni ciasta ułóż przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki.

Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na placek ucierany ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat placka ucieranego ze śliwkami

Jesień rozhulała się na dobre dlatego musisz poznać przepis na placek ucierany ze śliwkami. W tym okresie to najlepszy deser na jaki możesz się zdecydować. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą miedzy innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy jest na maksa.

Następna okazja będzie dopiero za rok. Placek ucierany ze śliwkami to rodzaj deseru, który wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy zaopatrzyć się w soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku i za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę. Zamiast ciasta ucieranego możesz postawić na ciasto drożdżowe. Jednak to ucierane z dodatkiem jajek, w szczególności białek sprawi ze ciasto będzie niesamowicie puszyste i delikatne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Placek ucierany ze śliwkami niesamowicie smakuje z własnoręcznie robinią kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.

Śmiało możesz modyfikować to co znajdzie się w środku ciasta, masa nabierze delikatniejszej struktury z budyniem. Skorzystaj z sezonowych produktów. Jeśli chcesz postawić na inne owoce, spróbuj z naszymi słodkimi, polskimi jabłkami, które najlepiej smakują właśnie teraz. Jeśli postawisz na śliwki możesz je po prostu pozbawić pestek przekroić na pół i zatopić w delikatnym, aksamitnym cieście. Jeśli chcesz aby śliwki były jeszcze słodsze i wyraziste, przed pieczeniem możesz je skarmelizować na patelni z olejem i cukrem trzcinowym. Będą one bardziej miękkie i na pewno bardzie słodkie. W ten sposób otrzymasz pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodzinom przy ciepłej herbacie lub świeżo wypalanej kawie. Nie ma lepszego pomysłu na jesienne popołudnie niż dobry placek z owocami.

Już wiesz jak zrobić placek ucierany ze śliwkami?

Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis, z pewnością przyda się nie raz.

Alergeny w placku ucieranym ze śliwkami

Lista alergenów dla placka ucieranego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka ucieranego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru możesz wybrać jego substytut np. stewia lub erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(196g)
Energia (kcal)
292.29
572.88
Białko (g)
6.06
11.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(196g)
Węglowodany (g)
38.26
74.99
Węglowodany przyswajalne (g)
37.86
74.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(196g)
Tłuszcz (g)
13.35
26.16
Tłuszcze nasycone (g)
8.82
17.29
Tłuszcze nienasycone (g)
4.53
8.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.84
7.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.57
152.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(196g)
Witamina A (µg (mcg))
123.68
242.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.71
5.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
116.97
229.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.56
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Niacyna (mg)
2.03
3.97
Foliany (µg (mcg))
49.37
96.77
Beta karoten (µg (mcg))
76.87
150.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(196g)
Sód (mg)
24.95
48.90
Potas (mg)
123.65
242.35
Wapń (mg)
31.63
61.99
Fosfor (mg)
70.66
138.49
Magnez (mg)
15.54
30.46
Żelazo (mg)
1.96
3.84
Cynk (mg)
0.52
1.02
Miedź (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ucieranego ze śliwkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka ucieranego ze śliwkami

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier trzcinowy
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 1,5%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
31.50