Placek ucierany z jabłkami

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek ucierany z jabłkami nodany w całości na dekoracyjnym talerzy na tle rumianych jabłek.
Placek ucierany z jabłkami
Placek ucierany z jabłkami to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i bardzo słodki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
511 kcal
Kcal w porcji
214 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło (250 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Jabłko (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na placek ucierany z jabłkami krok po kroku

Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera z cukrem na jasną masę.

Następnie dodawaj po jednym jajku. Powstanie dosyć gęsta masa.

Dodaj mąkę pszenną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.

Zmiksuj na małych obrotach lub wymieszaj za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie wysyp jabłka, lekko wbij je w ciasto.

Piecz przez około 35-40 minut w temp. 190 st. C.

Po upieczeniu posyp lekko cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placek ucierany z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat placka ucieranego z jabłkami

Placek ucierany z jabłkami to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i bardzo słodki. To idealny pomysł na szybki, lecz pięknie się prezentujący wypiek. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.

Przepis na placek ucierany z jabłkami to doskonały pomysł na naprawdę szybkie i proste ciasto. Smaczne ciasto ucierane jest idealnym wyborem dla każdego miłośnika jabłek. Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi. Jest to deser do wykonania na szybko, świetne dla zapracowanych. Jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Dużym plusem jest również to, że składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu jest tanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek ucierany z jabłkami, by powstało pyszne i dobre dla początkujących ciasto, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Z tej receptury dowiesz się krok po kroku jak upiec puszysty i łatwy placek. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem.

Alergeny w placku ucieranym z jabłkami

Lista alergenów dla placka ucieranego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placka ucieranego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kcal)
239.20
511.88
Białko (g)
4.30
9.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany (g)
25.93
55.49
Węglowodany przyswajalne (g)
24.82
53.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz (g)
13.52
28.94
Tłuszcze nasycone (g)
8.84
18.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
10.03
Cholesterol (mg)
89.89
192.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A (µg (mcg))
125.23
267.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
121.98
261.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.00
2.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.53
65.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.27
73.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód (mg)
25.83
55.28
Potas (mg)
124.77
267.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.89
70.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.03
173.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.76
20.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
2.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ucieranego z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka ucieranego z jabłkami

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Proszek do pieczenia
6 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Jabłko
800 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Koszt składników
25.20