Placek ucierany z jabłkami
- Masło (250 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Jabłko (800 g)
Przepis na placek ucierany z jabłkami krok po kroku
Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach miksera z cukrem na jasną masę.
Następnie dodawaj po jednym jajku. Powstanie dosyć gęsta masa.
Dodaj mąkę pszenną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Zmiksuj na małych obrotach lub wymieszaj za pomocą łyżki, jedynie do momentu połączenia się składników.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie wysyp jabłka, lekko wbij je w ciasto.
Piecz przez około 35-40 minut w temp. 190 st. C.
Po upieczeniu posyp lekko cukrem pudrem.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat placka ucieranego z jabłkami
Placek ucierany z jabłkami to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i bardzo słodki. To idealny pomysł na szybki, lecz pięknie się prezentujący wypiek. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.
Przepis na placek ucierany z jabłkami to doskonały pomysł na naprawdę szybkie i proste ciasto. Smaczne ciasto ucierane jest idealnym wyborem dla każdego miłośnika jabłek. Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi. Jest to deser do wykonania na szybko, świetne dla zapracowanych. Jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Dużym plusem jest również to, że składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu jest tanie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek ucierany z jabłkami, by powstało pyszne i dobre dla początkujących ciasto, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Z tej receptury dowiesz się krok po kroku jak upiec puszysty i łatwy placek. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem.
Alergeny w placku ucieranym z jabłkami
Lista alergenów dla placka ucieranego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placka ucieranego z jabłkami
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(214g)
Węglowodany
(214g)
Tłuszcze
(214g)
Witaminy
(214g)
Składniki mineralne
(214g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.