Placek słonecznikowy

Opublikowano: 07.01.2024 r., 11:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek słonecznikowy w piekarniku
Placek słonecznikowy
Placek słonecznikowy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na słodki wypiek.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
525 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (500 g)
  • Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na placek słonecznikowy krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę (podczas ubijania stopniowo do białek dodaj 220 gram cukru).

Żółtka ubij osobno, następnie dodaj je do białek i delikatnie wymieszaj.

Kakao oraz mąkę tortową przesiej do osobnej miski.

Mąkę dodaj do ubitych białek i wymieszaj do połączenia składników.

Masę na biszkopt przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj ją.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw go do wystudzenia.

W garnuszku rozgrzej łyżkę margaryny i upraż na nim słonecznik z pozostałym cukrem.

Pozostałą margarynę ubij na puszystą masę, dodaj do niej masę kajmakową i ponownie wymieszaj na małych obrotach miksera.

Biszkopt przekrój wzdłuż na pół (możesz nasączyć go herbatą lub kawą).

Dolny blat ciasta posmaruj 1/3 kremu kajmakowego i posyp połową słonecznika prażonego.

Następnie posmaruj wewnętrzną część biszkoptu połową pozostałego kremu i ułóż go na słoneczniku.

Wierzch biszkoptu posmaruj pozostałym kremem i posyp pozostałym słonecznikiem.

Gotowe ciasto podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.

Jak oceniasz przepis na placek słonecznikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat placka słonecznikowego

Placek słonecznikowy to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Proste ciasto ze słonecznikiem prażonym warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się również jako poczęstunek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na placek słonecznikowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier, mąka tortowe, kakao, nasiona słonecznika, margaryna oraz kajmak.

A jak zrobić placek słonecznikowy? Białka ubij na sztywną pianę (podczas ubijania stopniowo do białek dodaj 220 gram cukru). Żółtka ubij osobno, dodaj je do białek i delikatnie wymieszaj. Mąkę z kakao dodaj do ubitych białek i wymieszaj. Masę na biszkopt przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj ją. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. W garnuszku rozgrzej łyżkę margaryny i upraż na nim słonecznik z pozostałym cukrem. Margarynę ubij na puszystą masę, dodaj do niej masę kajmakową i wymieszaj na małych obrotach miksera. Biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Dolny blat ciasta posmaruj 1/3 kremu kajmakowego i posyp połową słonecznika. Posmaruj wewnętrzną część biszkoptu połową pozostałego kremu i ułóż go na słoneczniku. Wierzch biszkoptu posmaruj pozostałym kremem i posyp pozostałym słonecznikiem.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi.

Podsumowując ciasto słonecznikowy to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Ciasto słonecznikowe jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w placku słonecznikowym

Lista alergenów dla placka słonecznikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak

Wartości odżywcze placka słonecznikowego

na 100g gotowej potrawy

Placek słonecznikowy to doskonała propozycja na pyszne, domowe ciasto. Słonecznik to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
404.26
525.53
Białko (g)
9.91
12.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
36.70
47.71
Węglowodany przyswajalne (g)
33.97
44.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.74
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
25.94
33.72
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
8.43
Tłuszcze nienasycone (g)
19.45
25.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.43
13.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.03
11.74
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.68
110.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
147.95
192.33
Witamina B6 (mg)
0.37
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.34
Witamina C (mg)
0.86
1.12
Witamina D (µg (mcg))
0.91
1.18
Witamina E (mg)
0.23
0.29
Retinol (µg (mcg))
140.87
183.13
Tiamina (mg)
0.44
0.57
Ryboflawina (mg)
0.31
0.40
Niacyna (mg)
2.60
3.38
Foliany (µg (mcg))
81.01
105.31
Beta karoten (µg (mcg))
83.62
108.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
148.58
193.15
Potas (mg)
284.92
370.40
Wapń (mg)
82.62
107.41
Fosfor (mg)
256.20
333.06
Magnez (mg)
94.06
122.28
Żelazo (mg)
2.42
3.14
Cynk (mg)
1.78
2.31
Miedź (mg)
0.52
0.67
Szacunkowy indeks glikemiczny placka słonecznikowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka słonecznikowego

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Koszt składników
39.50