Placek po zbójnicku

Opublikowano: 03.06.2021 r., 20:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek po zbójnicku podany na czarnym talerzu.
Placek po zbójnicku
Placek po zbójnicku to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie diety - dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 120 min
552 kcal
Kcal w porcji
445 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (50 g)
  • Cebula 1,5 sztuki (75 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Szynka wieprzowa surowa (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (150 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Pieczarki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, tarka, miska

Przepis na placek po zbójnicku krok po kroku

Mięso i boczek pokrój w kostkę.

Jedną cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchew obierz i pokrój w talarki, a z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.

W szerokim garnku rozgrzej połowę oliwy, dodaj boczek z cebulą i składniki podsmaż. Następnie włóż marchew z papryką i mieszając składniki smaż je kilka minut.

Na osobnej patelni podgrzej pozostała oliwę i obsmaż kawałki szynki. Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie mięso przełóż do garnka z warzywami.

Zawartość garnka dopraw do smaku przyprawami. Następnie wlej gorący bulion, dodaj sos sojowy, ziele angielskie oraz liść laurowy, całość przykryj i tuż na małym ogniu przez około 90 minut.

Na koniec do gulaszu dodaj koncentrat pomidory oraz pokrojone pieczarki.

Na patelni z oleju oraz połowy mąki przygotuj zasmażkę, którą następnie przełóż do garnka i dokładnie wymieszaj. Składniki dokładnie zagotuj.

Następnie przygotuj placki ziemniaczane.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, pozostaw je na 5 minut, następnie odciśnij w dłoniach nadmiar wody.

Do odciśniętych ziemniaków dodaj pozostałą mąkę, pół startej drobno cebuli, jajko oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej część oleju, następnie wyłóż część masy ziemniaczanej i rozprowadź ją na całą patelnię.

Placek smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.

Placek przełóż na talerz, nałóż na niego gorący gulasz i złóż na pół.

Wierzch placka posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na placek po zbójnicku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat placka po zbójnicku

Placek po zbójnicku to doskonała propozycja na treściwy i smaczny obiad z dodatkiem mięsa. Przepis na placek po zbójnicku przygotowywany jest z ziemniaków i jest to rodzaj dużego placka ziemniaczanego podawany z gulaszem mięsnym. W dalszej części dowiesz się jak zrobić placek po zbójnicku z pieczarkami. Przepis na przygotowanie placka jest łatwy i nie wymaga on dużego doświadczenia w kuchni. Składniki potrzebne do przygotowania placka to ziemniaki (najlepiej późne), mąka, cebula, jajko, olej, szynka wieprzowa, boczek, marchewka, papryka, oliwa, bulion, koncentrat pomidorowy, pieczarki, sól, papryka słodka, papryka ostra, sos sojowy, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.

Jak zrobić placek po zbójnicku? Najpierw przygotuj sos. Mięso, boczek, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w talarki. W garnku podsmaż boczek i cebulę. Następnie do garnka dodaj marchewkę i paprykę. Na osobnej patelni podsmaż kawałki szynki, mięso dopraw solą i pieprzem, następnie przełóż do garnka z warzywami. Zawartość garnka dopraw przyprawami, następnie wlej bulion i dodaj sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Całość duś pod przykrywką 90 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i pieczarki. Do garnka dodaj zasmażkę z oleju i mąki i dokładnie wymieszaj. Czas na placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody i dodaj mąkę, startą cebulę, jajko oraz sól i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę ziemniaczaną rozprowadź po całej patelni i smaż z każdej strony. Usmażony placek przełóż na talerz. Na pół placka nałóż gulasz i złóż placka na pół.

Podsumowując placek po zbójnicku to tradycyjny Polski placek ziemniaczany z mięsem. Placek sprawdzi się idealnie na sycący obiad z rodziną. Placki ziemniaczane po zbójnicku uwielbiane są przez wszystkich i szybko znikają. Jest to danie ciężkostrawne, dlatego osoby na diecie lekkostrawnej powinny unikać jego spożywania w swoim jadłospisie. Jest to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu obiad na kilka dni (następnego dnia możemy zjeść np. gulasz z ugotowaną kaszą).

Alergeny w placku po zbójnicku

Lista alergenów dla placka po zbójnicku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze placka po zbójnicku

na 100g gotowej potrawy

Jest to danie ciężkostrawne, dlatego osoby na diecie lekkostrawnej powinny unikać jego spożywania w swoim jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kcal)
124.27
552.99
Białko (g)
4.84
21.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany (g)
8.00
35.60
Węglowodany przyswajalne (g)
6.84
30.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
5.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz (g)
8.24
36.66
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
9.72
Tłuszcze nienasycone (g)
6.05
26.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.69
20.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
6.06
Cholesterol (mg)
21.66
96.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A (µg (mcg))
91.35
406.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.56
64.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.57
Witamina E (mg)
0.54
2.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.19
18.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
8.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.80
74.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
872.99
3884.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód (mg)
140.57
625.51
Potas (mg)
257.53
1146.00
Wapń (mg)
11.44
50.89
Fosfor (mg)
71.64
318.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.59
60.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.95
Cynk (mg)
0.57
2.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka po zbójnicku 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka po zbójnicku

Koszt składników
98.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cebula
75 g
1,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Szynka wieprzowa surowa
300 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Papryka czerwona
150 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
98.00