Placek po węgiersku

Opublikowano: 17.05.2021 r., 17:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek węgierski z sosem i śmietaną
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje wybornie i jeszcze lepiej się prezentuje. Zaskakuje wszystkich niezwykłym aromatem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
791 kcal
Kcal w porcji
667 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (80 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Szynka wieprzowa surowa (700 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
  • Pieczarki - 8 szt (150 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (75 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placek po węgiersku krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej jedną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej mięso pokrojone w kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj posiekane drobno ząbki czosnku i zamieszaj.

Marchew umyj i obierz, pokrój w talarki. Papryki pokrój w dużą kostkę. Warzywa dodaj do garnka i podsmaż przez 7 minut.

Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Podsmaż przez minutę i całość zalej bulionem. Dopraw solą pieprzem i gotuj przez 60 minut na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i kminek.

Do szklanki wlej odrobinę sosu i dodaj jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj dokładnie i dodaj do garnka z gulaszem. Zamieszaj i poczekaj do zagotowania.

Do dużej miski zetrzyj ziemniaki i cebulę. Wbij jajka i dopraw, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką duży placek. Smaż z każdej strony, by był rumiany.

Gotowe placki podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na placek po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat placka po węgiersku

Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To dobry sposób na wprowadzenie do swojego menu odrobiny świeżości. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Najlepiej podawać go ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przepis na placek po węgiersku jest niezwykle łatwy. Wystarczy wcześniej przygotować pyszny sos, a następnie usmażyć chrupiące placki. Zdecydowanie poradzą sobie z tym daniem nawet początkujący kucharze. Choć to danie nie jest skomplikowane, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem.

To dobre placki, dla wszystkich tych, którym znudziła się tradycyjna forma ziemniaków. W takim wydaniu ziemniaki stają się pysznym daniem, niezwykle chrupiącym, wzbogaconym wspaniałym, mięsnym sosem. Sprawdzą się idealnie na obiad czy kolacje, dlatego że są naprawdę sycące i pożywne. Ten przepis na sos do placków po węgiersku, jest niezwykle kremowy i pyszny, dlatego można go spokojnie stosować z innymi dodatkami.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do placków po węgiersku, który będzie świetnie smakował, a także będzie niezwykle łatwy w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego naprawdę aromatyczny sos, który świetnie komponuje się z gorącymi plackami.

To świetny pomysł na pyszny posiłek, który urozmaici codzienne menu. Nadaje się również na wykwintny posiłek, gdyż pięknie się prezentuje. Sos zawiera wiele pysznych warzyw, które wzbogacają jego walory smakowe, a także wpływają na zwiększenie jego wartości odżywczych.

Ziemniaki na placki najlepiej trzeć i smażyć tuż przed podaniem dania, gdyż najlepiej smakują na ciepło. Po smażeniu warto umieścić je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki z ziemniaków ścieranych na małych oczkach będą bardziej delikatne i miękkie. Natomiast te na grubych oczkach są bardziej chrupiące.

To popularne danie, zrobione w warunkach domowych smakuje jak z najlepszej restauracji. Jest odpowiednio doprawione i dość pikantne, dlatego na pewno przypadnie do gustu miłośnikom węgierskiej kuchni.

Alergeny w placku po węgiersku

Lista alergenów dla placka po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze placka po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

To danie nie będzie dobrym wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej. Warto pamiętać, że potrawy zawierające czerwone mięso powinny gościć w naszym menu maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(667g)
Energia (kcal)
118.64
791.32
Białko (g)
4.72
31.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(667g)
Węglowodany (g)
10.32
68.81
Węglowodany przyswajalne (g)
8.90
59.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
9.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(667g)
Tłuszcz (g)
6.65
44.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
13.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
31.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
24.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
7.16
Cholesterol (mg)
22.89
152.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(667g)
Witamina A (µg (mcg))
44.73
298.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.95
159.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
1.00
Witamina E (mg)
0.41
2.72
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.38
29.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
10.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.33
108.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
410.45
2737.72
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(667g)
Sód (mg)
55.81
372.28
Potas (mg)
311.31
2076.44
Wapń (mg)
12.74
84.95
Fosfor (mg)
75.71
505.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
114.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
4.59
Cynk (mg)
0.58
3.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka po węgiersku 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka po węgiersku

Koszt składników
137.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Szynka wieprzowa surowa
700 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 9
52.50
Za 700 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Pieczarki
150 g
8 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
75 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
137.00