Placek po węgiersku
- Ziemniaki późne (1500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (80 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Szynka wieprzowa surowa (700 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
- Pieczarki - 8 szt (150 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (75 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na placek po węgiersku krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej jedną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej mięso pokrojone w kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj posiekane drobno ząbki czosnku i zamieszaj.
Marchew umyj i obierz, pokrój w talarki. Papryki pokrój w dużą kostkę. Warzywa dodaj do garnka i podsmaż przez 7 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Podsmaż przez minutę i całość zalej bulionem. Dopraw solą pieprzem i gotuj przez 60 minut na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i kminek.
Do szklanki wlej odrobinę sosu i dodaj jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj dokładnie i dodaj do garnka z gulaszem. Zamieszaj i poczekaj do zagotowania.
Do dużej miski zetrzyj ziemniaki i cebulę. Wbij jajka i dopraw, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką duży placek. Smaż z każdej strony, by był rumiany.
Gotowe placki podawaj z sosem.
-
Chili con carne
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pierś z kaczki
-
Pizza z patelni
-
Gazpacho
-
Musaka
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ceviche
-
Łazanki z kapustą
-
Kaczka z jabłkami
-
Kolacje dla dwojga
Więcej informacji na temat placka po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To dobry sposób na wprowadzenie do swojego menu odrobiny świeżości. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Najlepiej podawać go ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis na placek po węgiersku jest niezwykle łatwy. Wystarczy wcześniej przygotować pyszny sos, a następnie usmażyć chrupiące placki. Zdecydowanie poradzą sobie z tym daniem nawet początkujący kucharze. Choć to danie nie jest skomplikowane, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem.
To dobre placki, dla wszystkich tych, którym znudziła się tradycyjna forma ziemniaków. W takim wydaniu ziemniaki stają się pysznym daniem, niezwykle chrupiącym, wzbogaconym wspaniałym, mięsnym sosem. Sprawdzą się idealnie na obiad czy kolacje, dlatego że są naprawdę sycące i pożywne. Ten przepis na sos do placków po węgiersku, jest niezwykle kremowy i pyszny, dlatego można go spokojnie stosować z innymi dodatkami.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do placków po węgiersku, który będzie świetnie smakował, a także będzie niezwykle łatwy w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego naprawdę aromatyczny sos, który świetnie komponuje się z gorącymi plackami.
To świetny pomysł na pyszny posiłek, który urozmaici codzienne menu. Nadaje się również na wykwintny posiłek, gdyż pięknie się prezentuje. Sos zawiera wiele pysznych warzyw, które wzbogacają jego walory smakowe, a także wpływają na zwiększenie jego wartości odżywczych.
Ziemniaki na placki najlepiej trzeć i smażyć tuż przed podaniem dania, gdyż najlepiej smakują na ciepło. Po smażeniu warto umieścić je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki z ziemniaków ścieranych na małych oczkach będą bardziej delikatne i miękkie. Natomiast te na grubych oczkach są bardziej chrupiące.
To popularne danie, zrobione w warunkach domowych smakuje jak z najlepszej restauracji. Jest odpowiednio doprawione i dość pikantne, dlatego na pewno przypadnie do gustu miłośnikom węgierskiej kuchni.
Alergeny w placku po węgiersku
Lista alergenów dla placka po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze placka po węgiersku
To danie nie będzie dobrym wyborem dla osób na diecie lekkostrawnej. Warto pamiętać, że potrawy zawierające czerwone mięso powinny gościć w naszym menu maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(667g)
Węglowodany
(667g)
Tłuszcze
(667g)
Witaminy
(667g)
Składniki mineralne
(667g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.