Placek po meksykańsku

Opublikowano: 26.01.2022 r., 18:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Meksykański placek na czarnym talerzu
Placek po meksykańsku
Przepis na placek po meksykańsku to ukłon w kierunku kuchni meksykańskiej i polskiej. To połączenie, choć zaskakujące jest niezwykle pyszne i idealne na obiad.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
273 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Cebula - 2 sztuki (180 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mięso mielone wołowe (450 g)
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (100 g)
  • Fasola czerwona - 1/2 puszki (100 g)
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka (230 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (31 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, sitko, miska

Przepis na placek po meksykańsku krok po kroku

Jedną cebulę i paprykę pokrój w kostkę. I podsmaż razem na patelni z rozgrzaną łyżką oleju.

Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.

Dodaj passatę oraz odcedzone na sitku kukurydzę i fasolę. Dodaj po łyżeczce kminku, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki oraz pół łyżeczki ostrej papryki. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce do dużej miski.

Następnie zetrzyj jedną cebulę do ziemniaków i przełóż na sitko, by chwilę je odcedzić z płynu.

Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę i pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj.

Na dużą patelnię wlej olej i wykładaj po dwie łyżki ciasta, formując duży placek. Smaż z obu stron, aż się zarumieni.

Gdy placki są gotowe, wyłóż je na talerz i na każdym rozłóż ciepły sos meksykański.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na placek po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat placka po meksykańsku

Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem są właśnie te żółte ziarenka oraz najczęściej czerwona fasola. I nie brakuje ich również w naszym przepisie.

Przepis na placek po meksykańsku to ukłon w kierunku kuchni meksykańskiej i polskiej. To połączenie, choć zaskakujące jest niezwykle pyszne i idealne na obiad. Placki ziemniaczane po meksykańsku na pewno Wam zasmakują!

Zastanawiasz się pewnie jak zrobić placek po meksykańsku. Żeby go przygotować potrzebujesz dwóch elementów: placków ziemniaczanych i meksykańskiego sosu. Te pierwsze przygotujesz poprzez starcie surowych ziemniaków i cebuli na tarce. Następnie dodaj mąkę i jajka. Wszystko wymieszaj i smaż na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.

Sos meksykański to nic innego jak połączenie mielonej wołowiny, cebuli, papryki, kukurydzy oraz fasoli z pomidorową passatą. Taki gotowy, doprawiony sos układaj na plackach i od razu podawaj. To danie jest naprawdę dobre w smaku i z pewnością Ci zasmakuje.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

I to właśnie ten typ ziemniaków będzie najbardziej odpowiedni do przygotowania tego przepisu.

Placki ziemniaczane standardowo przygotowuje się ze śmietaną, cukrem lub gulaszem. Może więc pora na wypróbowanie nowego przepisu?

Alergeny w placku po meksykańsku

Lista alergenów dla placka po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze placka po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
118.91
273.48
Białko (g)
6.39
14.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
14.14
32.53
Węglowodany przyswajalne (g)
12.10
27.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
4.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
4.27
9.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
5.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.07
4.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.00
71.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
18.81
43.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.30
39.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.25
18.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.22
Ryboflawina (mg)
0.10
0.22
Niacyna (mg)
1.71
3.92
Foliany (µg (mcg))
35.36
81.33
Beta karoten (µg (mcg))
113.44
260.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
53.98
124.14
Potas (mg)
374.39
861.10
Wapń (mg)
21.19
48.73
Fosfor (mg)
94.17
216.58
Magnez (mg)
24.52
56.40
Żelazo (mg)
1.41
3.24
Cynk (mg)
1.23
2.83
Miedź (mg)
0.13
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny placka po meksykańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka po meksykańsku

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
180 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mięso mielone wołowe
450 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.38
Za 450 g
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Kukurydza konserwowa
100 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Fasola czerwona
100 g
1/2 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Passata pomidorowa
230 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 230 g
Czosnek
31 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 31 g
Koszt składników
61.00