Przepis na placek po cygańsku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

250 g cebuli obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj na patelnię pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 150 ml wody i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz 150 g cebuli i zetrzyj razem z ziemniakami.

Dodaj do ziemniaków jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz ziołowy, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.

Placki podawaj na dużym talerzu z gulaszem i śmietaną kwaśną, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Placek po cygańsku podany na żeliwnej patelni.
Placek po cygańsku
Koszt przygotowania dania
38.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
821 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Placek po cygańsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku po cygańsku

Placek po cygańsku to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z gulaszem można podać także podczas bardziej uroczystych kolacji w gronie rodziny i znajomych. Przepis na placki po cygańsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory w puszce, papryka słodka, papryka ostra, natka pietruszki, śmietana kwaśna, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić placki po cygańsku? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez 5-7 minut. Dodaj na patelnię pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i zetrzyj razem z ziemniakami. Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz ziołowy, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki. Placki podawaj na dużym talerzu z gulaszem i śmietaną kwaśną, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Mięso mielone wieprzowe to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe jest także dobrym źródłem żelaza, potasu i witamin z grupy B. Wybierz mięso mielone o mniejszej zawartości tłuszczu, możesz poprosić w sklepie o zmielenie konkretnego kawałka mięsa. Będziesz mieć wówczas pewność, ile tłuszczu zawiera. Pomidory to owoce używane w kuchni najczęściej do przygotowywania wytrawnych potraw. Pomidory mają niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii. Bardzo dobrze sprawdzają się w diecie diabetyków i osób walczących z nadmierną masą ciała. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem oraz bardzo silną substancją przeciwutleniającą.

Podsumowując pyszne placki są doskonały daniem na obiad. Placki można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Danie najlepsze jednak jest ze świeżymi chrupiącymi plackami. Zamiast kilku małych placków możesz usmażyć jeden duży placek, który złożysz na pół i do środka dodasz sos gulaszowy. Placki w sosie są dobre jako szybkie danie obiadowe. Placki możesz zapiec w piekarniku z odrobiną żółtego sera.

Wartości odżywcze placka po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
234.68 kcal
821.39 kcal
Białko
4.85 g
16.97 g

Węglowodany w placku po cygańsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
7.85 g
27.48 g
Węglowodany przyswajalne
6.71 g
23.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
3.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
20.59 g
72.06 g
Tłuszcze nasycone
4.14 g
14.47 g
Tłuszcze nienasycone
16.45 g
57.59 g
Tłuszcze jednonasycone
11.97 g
41.91 g
Tłuszcze wielonasycone
4.48 g
15.68 g
Cholesterol
28.42 mg
99.45 mg

Witaminy w przepisie na placek po cygańsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
20.06 µg (mcg)
70.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.88 mg
31.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
13.57 µg (mcg)
47.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.41 mg
4.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.48 µg (mcg)
43.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
78.17 µg (mcg)
273.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek po cygańsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
56.37 mg
197.30 mg
Potas
259.72 mg
909.01 mg
Wapń
25.47 mg
89.15 mg
Fosfor
70.37 mg
246.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.41 mg
57.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
2.70 mg
Cynk
0.65 mg
2.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka po cygańsku 74
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku po cygańsku

Lista alergenów dla placka po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania placka po cygańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
600 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 600 ml
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Natka pietruszki
40 g
2 małe pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na placek po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób