Placek po cygańsku

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek po cygańsku podany na żeliwnej patelni.
Placek po cygańsku
Placek po cygańsku to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Placek można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
821 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (800 g)
  • Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
  • Olej rzepakowy (600 ml)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Natka pietruszki - 2 małe pęczki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placek po cygańsku krok po kroku

250 g cebuli obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj na patelnię pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 150 ml wody i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz 150 g cebuli i zetrzyj razem z ziemniakami.

Dodaj do ziemniaków jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz ziołowy, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.

Placki podawaj na dużym talerzu z gulaszem i śmietaną kwaśną, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na placek po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat placka po cygańsku

Placek po cygańsku to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z gulaszem można podać także podczas bardziej uroczystych kolacji w gronie rodziny i znajomych. Przepis na placki po cygańsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory w puszce, papryka słodka, papryka ostra, natka pietruszki, śmietana kwaśna, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić placki po cygańsku? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smaż przez 5-7 minut. Dodaj na patelnię pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i zetrzyj razem z ziemniakami. Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz ziołowy, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki. Placki podawaj na dużym talerzu z gulaszem i śmietaną kwaśną, całość udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Mięso mielone wieprzowe to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe jest także dobrym źródłem żelaza, potasu i witamin z grupy B. Wybierz mięso mielone o mniejszej zawartości tłuszczu, możesz poprosić w sklepie o zmielenie konkretnego kawałka mięsa. Będziesz mieć wówczas pewność, ile tłuszczu zawiera. Pomidory to owoce używane w kuchni najczęściej do przygotowywania wytrawnych potraw. Pomidory mają niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii. Bardzo dobrze sprawdzają się w diecie diabetyków i osób walczących z nadmierną masą ciała. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem oraz bardzo silną substancją przeciwutleniającą.

Podsumowując pyszne placki są doskonały daniem na obiad. Placki można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Danie najlepsze jednak jest ze świeżymi chrupiącymi plackami. Zamiast kilku małych placków możesz usmażyć jeden duży placek, który złożysz na pół i do środka dodasz sos gulaszowy. Placki w sosie są dobre jako szybkie danie obiadowe. Placki możesz zapiec w piekarniku z odrobiną żółtego sera.

Alergeny w placku po cygańsku

Lista alergenów dla placka po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze placka po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Placek po cygańsku to danie zawierające sporą ilość kalorii. Placek nie zawiera glutenu, więc mogą go spożywać osoby chorujące na celiakię. Danie zawiera sporą ilość białka zwierzęcego i dużą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
234.68
821.39
Białko (g)
4.85
16.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.85
27.48
Węglowodany przyswajalne (g)
6.71
23.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
3.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
20.59
72.06
Tłuszcze nasycone (g)
4.14
14.47
Tłuszcze nienasycone (g)
16.45
57.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.97
41.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.48
15.68
Cholesterol (mg)
28.42
99.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
20.06
70.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.88
31.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.19
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.57
47.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
4.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.48
43.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
78.17
273.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
56.37
197.30
Potas (mg)
259.72
909.01
Wapń (mg)
25.47
89.15
Fosfor (mg)
70.37
246.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.41
57.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.70
Cynk (mg)
0.65
2.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka po cygańsku 74
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka po cygańsku

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
600 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 600 ml
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Natka pietruszki
40 g
2 małe pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Koszt składników
54.00