Placek dyniowy
- Dynia (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na placek dyniowy krok po kroku
Dynie umyj, obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce jarzynowej o cienkich oczkach.
Do miski wbij jajka i zmiksuj je na gładką masę z dodatkiem cukru.
Następnie dodaj mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, opakowanie przyprawy do piernika oraz odrobinę cynamonu.
Składniki zmiksuj na gładką masę.
Następnie do masy dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj łyżką.
Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat placka dyniowego
Placek dyniowy to doskonała propozycja na proste ciasto, które można podać z dodatkiem kawy oraz herbaty. Pyszny placek na bazie dyni świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety warzywa.
Sprawdzony przepis na placek dyniowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placka potrzebne będą następujące składniki: dynia, jajka, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawa do piernika.
Jak zrobić placek dyniowy? Dynie umyj, obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce jarzynowej o cienkich oczkach. Do miski wbij jajka i zmiksuj je na gładką masę z dodatkiem cukru. Następnie dodaj mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, opakowanie przyprawy do piernika oraz odrobinę cynamonu. Składniki zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Dynia jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.
Podsumowując smaczny placek z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Najlepsze i łatwe w przygotowaniu ciasto można podać na wiele okazji. Placek z dyni stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety warzyw w mniej oczywisty sposób — świetnie sprawdzi się to w przypadku osób, które niekoniecznie przepadają za warzywami. Placek jest dobry do spożycia po ostygnięciu.
Alergeny w placku dyniowym
Lista alergenów dla placka dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placka dyniowego
Placek dyniowy to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Placek na bazie dyni zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.