Przepis na placek czeski krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek

Mąkę i sodę przesiej przez sito, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (1/2 kostki), dodaj cukier, wbij jajka i miód.

Wyrób ciasto i podziel na 4 równe części.

Kawałki ciasta rozwałkuj i upiecz w piecu przez 10 minut w 180 st. C.

Kaszkę mannę ugotuj na mleku i odstaw do ostygnięcia.

Resztę masła utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo kaszę mannę.

Upieczone i ostudzone ciasto ułóż na stole i przełóż je przygotowanym kremem oraz powidłami.

Odstaw ciasto na kilka godzin lub całą dobę, aby zrobiło się wilgotne.

placek czeski
Placek czeski
Koszt przygotowania dania
17.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Placek czeski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku czeski

Placek czeski jest bardzo łatwy w przygotowaniu, należy tylko uzbroić się w cierpliwość. Dlaczego? Dowiesz się o tym w końcowym etapie.

Ciasto przypomina nasz polski miodownik, ponieważ w jego składzie znajduje się prawdziwy miód.

Dzięki temu dodatkowi ciasto jest niezwykle aromatyczne.

Koniecznie poznaj mój przepis na czeski placek. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą takie składniki jak: mąka, jajka, miód, powidła, masło, cukier, soda oczyszczona, kaszka manna, mleko i tak naprawdę to wszystko.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Blaty ciasta powstają z użyciem miodu. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dokładnie, jak zrobić czeski placek z powidłami opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny i najlepszy.

Wartości odżywcze placka czeski

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
316.06 kcal
316.06 kcal
Białko
5.35 g
5.35 g

Węglowodany w placku czeski

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
44.40 g
44.40 g
Węglowodany przyswajalne
44.28 g
44.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.12 g
0.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.82 g
13.82 g
Tłuszcze nasycone
9.34 g
9.34 g
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
4.48 g
Tłuszcze jednonasycone
3.88 g
3.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
0.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
55.68 mg
55.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek czeski

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.36 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
1.64 mg
1.64 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
39.02 µg (mcg)
39.02 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek czeski

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
35.44 mg
35.44 mg
Potas
87.47 mg
87.47 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
43.95 mg
43.95 mg
Fosfor
73.55 mg
73.55 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
13.71 mg
13.71 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
1.42 mg
1.42 mg
Cynk
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka czeski 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku czeski

Lista alergenów dla placka czeski przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania placka czeski

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
300 g
1 i 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Cukier
70 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Kasza manna
60 g
6 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na placek czeski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób