Placek czeski

Opublikowano: 17.10.2022 r., 1:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placek czeski
Placek czeski
Placek czeski to niezwykle delikatne i puszyste ciasto, które idealnie sprawdzi się na przyjęcie z rodziną lub imprezę z przyjaciółmi.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
316 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (450 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło 1 i 1/2 kostki (300 g)
  • Miód 2 łyżki (20 g)
  • Cukier 3/4 szklanki (70 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Kasza manna 6 łyżek (60 g)
  • Cukier puder 1 szklanka (250 g)
  • Powidła śliwkowe 1 słoiczek (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na placek czeski krok po kroku

Mąkę i sodę przesiej przez sito, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (1/2 kostki), dodaj cukier, wbij jajka i miód.

Wyrób ciasto i podziel na 4 równe części.

Kawałki ciasta rozwałkuj i upiecz w piecu przez 10 minut w 180 st. C.

Kaszkę mannę ugotuj na mleku i odstaw do ostygnięcia.

Resztę masła utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo kaszę mannę.

Upieczone i ostudzone ciasto ułóż na stole i przełóż je przygotowanym kremem oraz powidłami.

Odstaw ciasto na kilka godzin lub całą dobę, aby zrobiło się wilgotne.

Jak oceniasz przepis na placek czeski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat placka czeski

Placek czeski jest bardzo łatwy w przygotowaniu, należy tylko uzbroić się w cierpliwość. Dlaczego? Dowiesz się o tym w końcowym etapie.

Ciasto przypomina nasz polski miodownik, ponieważ w jego składzie znajduje się prawdziwy miód.

Dzięki temu dodatkowi ciasto jest niezwykle aromatyczne.

Koniecznie poznaj mój przepis na czeski placek. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą takie składniki jak: mąka, jajka, miód, powidła, masło, cukier, soda oczyszczona, kaszka manna, mleko i tak naprawdę to wszystko.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Blaty ciasta powstają z użyciem miodu. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dokładnie, jak zrobić czeski placek z powidłami opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny i najlepszy.

Alergeny w placku czeski

Lista alergenów dla placka czeski przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze placka czeski

na 100g gotowej potrawy

Zamiast powideł możesz użyć dowolnego dżemu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
316.06
316.06
Białko (g)
5.35
5.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.40
44.40
Węglowodany przyswajalne (g)
44.28
44.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.82
13.82
Tłuszcze nasycone (g)
9.34
9.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
4.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.88
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.68
55.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
1.64
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.02
39.02
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
35.44
35.44
Potas (mg)
87.47
87.47
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.95
43.95
Fosfor (mg)
73.55
73.55
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.71
13.71
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
1.42
Cynk (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka czeski 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka czeski

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
300 g
1 i 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Cukier
70 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Kasza manna
60 g
6 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
48.50