Placek czeski
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (450 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1 i 1/2 kostki (300 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (70 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Kasza manna - 6 łyżek (60 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
- Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (200 g)
Przepis na placek czeski krok po kroku
Mąkę i sodę przesiej przez sito, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (1/2 kostki), dodaj cukier, wbij jajka i miód.
Wyrób ciasto i podziel na 4 równe części.
Kawałki ciasta rozwałkuj i upiecz w piecu przez 10 minut w 180 st. C.
Kaszkę mannę ugotuj na mleku i odstaw do ostygnięcia.
Resztę masła utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo kaszę mannę.
Upieczone i ostudzone ciasto ułóż na stole i przełóż je przygotowanym kremem oraz powidłami.
Odstaw ciasto na kilka godzin lub całą dobę, aby zrobiło się wilgotne.
Więcej informacji na temat placka czeski
Placek czeski jest bardzo łatwy w przygotowaniu, należy tylko uzbroić się w cierpliwość. Dlaczego? Dowiesz się o tym w końcowym etapie.
Ciasto przypomina nasz polski miodownik, ponieważ w jego składzie znajduje się prawdziwy miód.
Dzięki temu dodatkowi ciasto jest niezwykle aromatyczne.
Koniecznie poznaj mój przepis na czeski placek. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą takie składniki jak: mąka, jajka, miód, powidła, masło, cukier, soda oczyszczona, kaszka manna, mleko i tak naprawdę to wszystko.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Blaty ciasta powstają z użyciem miodu. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Dokładnie, jak zrobić czeski placek z powidłami opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny i najlepszy.
Alergeny w placku czeski
Lista alergenów dla placka czeski przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze placka czeski
Zamiast powideł możesz użyć dowolnego dżemu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
miód,
cukier,
mleko,
kasza manna,
cukier,
śliwki,
powidła śliwkowe,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.