Pizzerka

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszna pizzerka na drewnianej desce.
Pizzerka
Pizzerka z pieczarkami i serem to doskonała propozycja na pyszny posiłek do pracy, do szkoły lub w podróż. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne pizzerki.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
183 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Mleko 2% - ciepłe (20 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Śmietana 18% (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Ser gouda (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, wałek, blaszka do pieczenia, szklanka

Przepis na pizzerkę krok po kroku

Pieczarki i cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przesmażone pieczarki z cebulą przełóż do miseczki i pozostaw do wystudzenia.

Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem oraz cukrem w szklance.

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli, jajko, śmietanę, pozostały olej oraz drożdże. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki.

Na każdy krążek nałóż porcję pieczarek i posyp je bazylią, ziołami prowansalskimi oraz papryką w proszku.

Pizzerki ułóż na blaszce do pieczenia.

Pizzerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Pod koniec pieczenia pizzerki posyp serem startym na grubych oczkach tarki i piecz, aż ser się rozpuści.

Upieczone pizzerki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na pizzerkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat pizzerki

Pizzerka z pieczarkami i serem to doskonała propozycja na obiad do pracy. Pyszne, domowe pizzerki świetnie sprawdzą się również jako posiłek do szkoły dla dzieci lub przekąska, którą można zabrać w podróż. Przepis na pizzerki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, cukier, śmietana 18%, jajka, olej rzepakowy, pieczarki, cebula, ser, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia oraz zioła prowansalskie. Pizzerki możesz przygotować również z sosem pomidorowym i serem - pieczarki zastąp świeżymi pomidorami lub pomidorami z puszki.

A jak zrobić pizzerki? Na patelni rozgrzej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem oraz cukrem w szklance. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli, jajko, śmietanę, pozostały olej oraz drożdże. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki. Na każdy krążek nałóż porcję pieczarek i posyp je bazylią, ziołami prowansalskimi oraz papryką w proszku. Pizzerki ułóż na blaszce do pieczenia. Pizzerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Pod koniec pieczenia pizzerki posyp serem startym na grubych oczkach tarki i piecz, aż ser się rozpuści. Upieczone pizzerki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych.

Podsumowując: smaczne pizzerki stanowią doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe do pracy lub przekąskę na podróż. Najlepsze pizzerki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pizzerce

Lista alergenów dla pizzerki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietana 18%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pizzerki

na 100g gotowej potrawy

Pizzerka z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Pizzerka świetnie sprawdzi się jako posiłek na podróż lub do pracy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
183.99
183.99
Białko (g)
7.87
7.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.80
18.80
Węglowodany przyswajalne (g)
18.09
18.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.97
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
5.75
5.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.21
4.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.03
32.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
29.08
29.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.38
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.90
28.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.36
3.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.41
59.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.76
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
90.43
90.43
Potas (mg)
221.35
221.35
Wapń (mg)
80.98
80.98
Fosfor (mg)
141.14
141.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.04
17.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.61
Cynk (mg)
1.12
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzerki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzerki

Koszt składników
36.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 2%
20 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
36.40