Pizzerka
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Mleko 2% - ciepłe (20 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Śmietana 18% (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ser gouda (100 g)
Przepis na pizzerkę krok po kroku
Pieczarki i cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przesmażone pieczarki z cebulą przełóż do miseczki i pozostaw do wystudzenia.
Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem oraz cukrem w szklance.
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli, jajko, śmietanę, pozostały olej oraz drożdże. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki.
Na każdy krążek nałóż porcję pieczarek i posyp je bazylią, ziołami prowansalskimi oraz papryką w proszku.
Pizzerki ułóż na blaszce do pieczenia.
Pizzerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Pod koniec pieczenia pizzerki posyp serem startym na grubych oczkach tarki i piecz, aż ser się rozpuści.
Upieczone pizzerki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pizzerki
Pizzerka z pieczarkami i serem to doskonała propozycja na obiad do pracy. Pyszne, domowe pizzerki świetnie sprawdzą się również jako posiłek do szkoły dla dzieci lub przekąska, którą można zabrać w podróż. Przepis na pizzerki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, cukier, śmietana 18%, jajka, olej rzepakowy, pieczarki, cebula, ser, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia oraz zioła prowansalskie. Pizzerki możesz przygotować również z sosem pomidorowym i serem - pieczarki zastąp świeżymi pomidorami lub pomidorami z puszki.
A jak zrobić pizzerki? Na patelni rozgrzej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem oraz cukrem w szklance. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej płaską łyżeczkę soli, jajko, śmietanę, pozostały olej oraz drożdże. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki. Na każdy krążek nałóż porcję pieczarek i posyp je bazylią, ziołami prowansalskimi oraz papryką w proszku. Pizzerki ułóż na blaszce do pieczenia. Pizzerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Pod koniec pieczenia pizzerki posyp serem startym na grubych oczkach tarki i piecz, aż ser się rozpuści. Upieczone pizzerki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych.
Podsumowując: smaczne pizzerki stanowią doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe do pracy lub przekąskę na podróż. Najlepsze pizzerki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pizzerce
Lista alergenów dla pizzerki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietana 18%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pizzerki
Pizzerka z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Pizzerka świetnie sprawdzi się jako posiłek na podróż lub do pracy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.