Przepis na pizzerinki z cukinii krok po kroku
- Cukinia 300 g 1 cukinia
- Pomidor 170 g 1 pomidor
- Salami popularne 30 g 5 plastrów
- Ser Mozzarella 120 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Cukinię umyj i pokrój na 10 równych plastrów.
Pomidory pokrój w kostkę i dopraw. Plastry salami podziel na cztery części.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia ułóż plastry cukinii i dopraw je.
Na cukinię ułóż kawałki salami, pomidory. Całość posyp tartym serem mozzarella.,
Pizzerinki piecz w piekarniku używając funkcji grill około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Pizzerinki z cukinii - cechy przepisu
Więcej o pizzerinkach z cukinii
Pyszne pizzerinki z cukinii przygotowane w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Pizzerinki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę z cukinii możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić pizzerinki z cukinii? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy dokładnie umyć cukinię i pokroić ją na 10 równych plastrów. Pomidory kroimy w kostkę i doprawiamy, a plastry salami kroimy na cztery równe części. Na blaszce od piekarnika wyłóż papier do pieczenia i natłuść go oliwą z oliwek. Na papier ułóż plastry cukinii i dopraw je do smaku. Na plastry następnie układamy kawałki salami i pomidory. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Pizzerinki zapiekamy w piekarniku używając funkcję grill około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na pizzerinki z cukinii nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składają się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która poprawia naszą odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.
Dobre i proste w wykonaniu pizzerki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie danie to również doskonała propozycja posiłku dla dzieci. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Wartości odżywcze pizzerinek z cukinii
Energia i białka
(55g)
Węglowodany w pizzerinkach z cukinii
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy w przepisie na pizzerinki z cukinii
(55g)
Składniki mineralne w przepisie na pizzerinki z cukinii
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pizzerinkach z cukinii
Lista alergenów dla pizzerinek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella