Pizzerinki z cukinii

Opublikowano: 22.11.2021 r., 17:17 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mini pizzety z cukinii
Pizzerinki z cukinii
Pizzerinki z cukinii to doskonała dietetyczna przekąska, która również sprawdzi się jako danie obiadowe. Danie jest aromatyczne i smakowite. Koniecznie ich spróbuj!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 10 min
62 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia - 1 cukinia (300 g)
  • Pomidor - 1 pomidor (170 g)
  • Salami popularne - 5 plastrów (30 g)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na pizzerinki z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i pokrój na 10 równych plastrów.

Pomidory pokrój w kostkę i dopraw. Plastry salami podziel na cztery części.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia ułóż plastry cukinii i dopraw je.

Na cukinię ułóż kawałki salami, pomidory. Całość posyp tartym serem mozzarella.,

Pizzerinki piecz w piekarniku używając funkcji grill około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pizzerinki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat pizzerinek z cukinii

Pyszne pizzerinki z cukinii przygotowane w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Pizzerinki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę z cukinii możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić pizzerinki z cukinii? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy dokładnie umyć cukinię i pokroić ją na 10 równych plastrów. Pomidory kroimy w kostkę i doprawiamy, a plastry salami kroimy na cztery równe części. Na blaszce od piekarnika wyłóż papier do pieczenia i natłuść go oliwą z oliwek. Na papier ułóż plastry cukinii i dopraw je do smaku. Na plastry następnie układamy kawałki salami i pomidory. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Pizzerinki zapiekamy w piekarniku używając funkcję grill około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na pizzerinki z cukinii nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składają się między innymi z cukinii, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cukinia jest przede wszystkim warzywem lekkostrawnym, które idealnie sprawdza się u osób z problemami gastrycznymi. Jest bogata w potas, który wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, żelazo, magnez oraz witaminy C, która poprawia naszą odporność, K oraz B, odpowiadającą za prawidłową prace układu nerwowego. Cukinia zalecana jest także dla osób z nadkwaśnością, ponieważ wpływa na prawidłową prace żołądka oraz ma działanie odkwaszające. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzane jest do diety małego dziecka.

Dobre i proste w wykonaniu pizzerki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako danie na imprezę. Domowe i szybkie danie to również doskonała propozycja posiłku dla dzieci. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w pizzerinkach z cukinii

Lista alergenów dla pizzerinek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzerinek z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Potrawy z cukinii są wartościowe, dlatego jest to zdrowy posiłek. Posiada również niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
114.16
62.79
Białko (g)
5.95
3.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
2.97
1.64
Węglowodany przyswajalne (g)
2.19
1.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
8.96
4.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
2.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.98
2.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.22
2.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
0.42
Cholesterol (mg)
19.92
10.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
49.92
27.46
Witamina B6 (mg)
0.12
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.26
Witamina C (mg)
12.03
6.62
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.06
Witamina E (mg)
0.72
0.39
Retinol (µg (mcg))
33.14
18.23
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Ryboflawina (mg)
0.11
0.06
Niacyna (mg)
0.68
0.37
Foliany (µg (mcg))
16.55
9.10
Beta karoten (µg (mcg))
186.20
102.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
178.58
98.22
Potas (mg)
216.59
119.13
Wapń (mg)
106.00
58.30
Fosfor (mg)
99.56
54.76
Magnez (mg)
16.05
8.83
Żelazo (mg)
0.41
0.22
Cynk (mg)
0.87
0.48
Miedź (mg)
0.05
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzerinek z cukinii 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzerinek z cukinii

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pomidor
170 g
1 pomidor
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Salami popularne
30 g
5 plastrów
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
36.50