Pizzerinki
- Mąka pszenna typ 550 - 1,5 szklanki (195 g)
- Mleko 2% - 0,5 szklanki (120 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Drożdże świeże - 1/4 opakowania (20 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 5 łyżek (75 g)
- Ser Mozzarella - 3/4 opakowania (100 g)
- Pieczarki - 4 szt (60 g)
- Szynka wiejska - 4 plasterki (80 g)
Przepis na pizzerinki krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj odrobinę soli. Mleko lekko podgrzej i dodaj drożdże, wsyp cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj drożdże do miski z mąką i dobrze wyrób ręką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie, ciasto podziel na 6 części.
Z każdego kawałka uformuj placek. Nałóż na każdy odrobinę przecieru pomidorowego i posyp ziołami.
Pieczarki obierz i pokrój w plastry, szynkę pokrój w małe paseczki, a ser zetrzyj a tarce. Wszystkie składniki poukładaj na pizzerinki.
Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia, przełóż do niego pizzerinki i piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Bottarga
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat pizzerinek
Pizzerinki to świetny i sprawdzony sposób na szybką przekąskę dla małych i dużych. Są pyszne, do tego zawsze się udają. Na ich wykonanie nie potrzeba zbyt dużo czasu. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska na ciepło na różnego rodzaju imprezy czy przyjęcia.
Przepis na pizzerinki jest niesamowicie łatwy i ekspresowy w wykonaniu. Łatwy sos i duża dowolność w wyborze dodatków sprawia, że w kilka chwil można przygotować naprawdę wspaniały posiłek, który da się modyfikować za każdym razem, tak, by szybko się nie znudził.
Ciasto na pizzerinki robi się naprawdę bardzo łatwo. Dzięki odpowiedniej proporcji między poszczególnymi składnikami sprawia, że całość wychodzi niezwykle puszysta i miękka, a brzegi chrupiące. Pizzerinki, choć są małe, to pełne smaku i aromatu, dlatego smakują wszystkim, bez wyjątku. Ciasto drożdżowe na pizzerinki robi się tylko z kilku składników, które w większości kryją się w każdej domowej spiżarni, dlatego można wykonać je zawsze wtedy, kiedy najdzie na nie ochota. Dodatki można modyfikować według swoich upodobań, dlatego sprawdzą się dla wszystkich i na każdą okazję.
Pizze można formować jako małe placki lub większe, w zależności od potrzeb. Te w mini wersji świetnie sprawdzą się na przyjęcia. Na pewno przypadną też do gustu dzieciom, dla których większe porcje mogłyby być zbyt sycące.
Do wykonania tej potrawy najlepiej sprawdza się szybkie ciasto drożdżowe, które nie musi leżakować przez kilka godzin w cieple, dzięki czemu można je przygotować już w kilka chwil i podawać w ten sam dzień.
Przepis na szybkie pizzerinki sprawdzi się też w awaryjnych sytuacjach, kiedy ma się ogromną ochotę na pizzę, a nie ma się zbyt dużo czasu. Ich największym plusem jest to, że są domowe, więc zdrowsze i można do nich dodać to, co się chce.
Jeżeli szukasz inspiracji jak zrobić pizzerinki na szybko, jednak tak, by smakowały wyśmienicie, to ten przepis będzie idealny. Dzięki niemu przygotujesz te pyszne przekąski w zaledwie kilka chwil, bez trudu poradzi sobie z nim każdy. To świetny pomysł na ciekawą i bardzo smaczną kolację.
Alergeny w pizzerinkach
Lista alergenów dla pizzerinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzerinek
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.