Przepis na pizzę ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, miseczka, blacha do pizzy

Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Świeże drożdże rozkrusz do malutkiej miseczki. Zasyp je cukrem oraz zalej 150 g bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Dodaj także olej. Trzeba dodać tyle mąki, by konsystencja zaczynu była podobna do gęstego jogurtu. Zaczyn przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 25 minut.

W tym czasie do dużej miski wsyp resztę mąki oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gdy minie 25 minut zaczyn dodaj do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto i rób to tak długo aż już nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto trzeba odstawić ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę.

Gdy ciasto rośnie na patelni na maśle podsmaż szpinak przez 5 minut - ma zmięknąć.

Śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Ser feta pokrój w kosteczkę, parmezan zetrzyj na tarce a łososia porwij na mniejsze kawałki.

Gdy minie godzina wyrastania pizzy na stolnicę wyłóż ciasto i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na 2 placki. Wyłóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj spody sosem czosnkowym. Wyłóż szpinak, łososia, ser feta i parmezan po całości. Piecz pizzę około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Gotową pizzę podziel na kawałki.

Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Koszt przygotowania dania
38.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
638 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
84

Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

Domowa drożdżowa pizza ze szpinakiem, do tego sos czosnkowy, łosoś wędzony i ser feta… Wyobraź to sobie. Ta kombinacja smaków to istne szaleństwo – coś przepysznego! Osobiście nigdy nie jadłam lepszego połączenia składników na pizzy niż właśnie te.

Do wykonania tego przepisu zrób ciasto drożdżowe. Ten przepis byłby równie znakomity, gdyby zamiast spodu drożdżowego przygotować spód z ciasta francuskiego. Fajniej smakuje szpinak świeży. Słony smak łososia z fetą jest przełamany lekką pikantnością sosu czosnkowego. Gdy zrobisz pizzę z fetą to będzie najlepszy wybór. Polecam!

Wartości odżywcze pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
228.16 kcal
638.84 kcal
Białko
11.43 g
32.01 g

Węglowodany w pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
25.89 g
72.50 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.25 g
70.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.90 g
24.93 g
Tłuszcze nasycone
5.31 g
14.86 g
Tłuszcze nienasycone
3.60 g
10.07 g

Witaminy w przepisie na pizzę ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.25 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.06 mg
8.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
106.42 µg (mcg)
297.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
353.89 mg
990.90 mg
Potas
225.12 mg
630.34 mg
Wapń
180.01 mg
504.02 mg
Fosfor
168.09 mg
470.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
37.19 mg
104.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.58 mg
7.21 mg
Cynk
1.32 mg
3.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta 84
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

Lista alergenów dla pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Cena przygotowania pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Majonez light
30 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Masło klarowane
5 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 5 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
75.20
Jak oceniasz przepis na pizzę ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób