Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cukier (3 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Majonez light (30 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
- Szpinak (200 g)
- Ser Feta (150 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Masło klarowane (5 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na pizzę ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta krok po kroku
Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Świeże drożdże rozkrusz do malutkiej miseczki. Zasyp je cukrem oraz zalej 150 g bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Dodaj także olej. Trzeba dodać tyle mąki, by konsystencja zaczynu była podobna do gęstego jogurtu. Zaczyn przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 25 minut.
W tym czasie do dużej miski wsyp resztę mąki oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gdy minie 25 minut zaczyn dodaj do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto i rób to tak długo aż już nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto trzeba odstawić ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę.
Gdy ciasto rośnie na patelni na maśle podsmaż szpinak przez 5 minut - ma zmięknąć.
Śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Ser feta pokrój w kosteczkę, parmezan zetrzyj na tarce a łososia porwij na mniejsze kawałki.
Gdy minie godzina wyrastania pizzy na stolnicę wyłóż ciasto i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na 2 placki. Wyłóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj spody sosem czosnkowym. Wyłóż szpinak, łososia, ser feta i parmezan po całości. Piecz pizzę około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
Gotową pizzę podziel na kawałki.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Domowa drożdżowa pizza ze szpinakiem, do tego sos czosnkowy, łosoś wędzony i ser feta… Wyobraź to sobie. Ta kombinacja smaków to istne szaleństwo – coś przepysznego! Osobiście nigdy nie jadłam lepszego połączenia składników na pizzy niż właśnie te.
Do wykonania tego przepisu zrób ciasto drożdżowe. Ten przepis byłby równie znakomity, gdyby zamiast spodu drożdżowego przygotować spód z ciasta francuskiego. Fajniej smakuje szpinak świeży. Słony smak łososia z fetą jest przełamany lekką pikantnością sosu czosnkowego. Gdy zrobisz pizzę z fetą to będzie najlepszy wybór. Polecam!
Alergeny w pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Lista alergenów dla pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Ser Feta
- Ser parmezan
- Masło klarowane
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze pizzy ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Łosoś wędzony i ser feta zawierają dużą ilość soli - osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć ilość. Mąka pszenna, z której wykonana jest pizza ma wysoki indeks glikemiczny i mniej błonnika niż mąka razowa. Zjedzenie takiej pizzy z umiarem jest ok.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.