Pizza zawijana
- Ciasto francuskie (230 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Cebula (100 g)
- Szynka kanapkowa (85 g)
- Ser Mozzarella - tarty (80 g)
- Pieczarki (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na pizzę zawijaną krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę, tylko by się zarumieniła.
Paprykę opłucz i pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do cebuli na patelni. Podsmaż 5 minut.
Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników.
Całość posyp solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku. Smaż 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na papierze umieść rozwinięte ciasto (możesz użyć również tradycyjnego ciasta na pizzę). Na środku ciasta (pasek około 1/3 ciasta) rozłóż warzywa z szynką. Na wierzch posyp starty ser.
Dwie kolejne części delikatnie rozetnij nożem, jednak nie do końca. Paski zakładaj na siebie naprzemiennie, by stworzyły warkocz ułożony na środku.
Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je. Pędzelkiem nałóż jajko na wierzch ciasta.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
Więcej informacji na temat pizzy zawijanej
Pizza zawijana to doskonała opcja na szybką kolację, ale również naprawdę ciekawą. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować je w domu, koniecznie sprawdź ten przepis.
Przepis na pizzę zawijaną to smaczna opcja na posiłek lub przekąskę. Całość w zależności od wybranej opcji można przygotować w kilka chwil. Zwłaszcza jeśli sięgniesz po gotowe ciasto. Jest niesamowicie łatwa, a wspaniale smakuje. To idealny przepis dla miłośników pizzy, którzy nie lubią tracić zbyt wiele czasu w kuchni. Idealnego smaku nadaje jej ciekawe połączenie sera i ziół, a wszystkiego dopełnia smaczne i kruche ciasto. Można ją zrobić na pyszny podwieczorek, czy drugie śniadanie. Jest inspirowana śródziemnomorską kuchnią, w dużo prostszym wydaniu.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić pizzę zawijaną, by była pyszna i interesująca, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wychodzi z niego najlepsza domowa pizza, którą upieczesz w piekarniku w kilka chwil. Możesz ciasto do niej przygotować samodzielnie. Jednak sprawdza się również ta z gotowego ciasta np. francuskiego. Najlepsze w niej jest to, że korzystając z gotowego ciasta, można ją zrobić w ekspresowym tempie, więc sprawdzi się nawet w awaryjnych sytuacjach. Można zmieniać też dodatki, by urozmaicać sobie to danie, tak by mogło gościć na stołach bardzo często i by się nie nudziło. To również świetna przekąska na przyjęcia dla dzieci, warto ją wykonać, gdy nie ma się pomysłu co zaserwować najmłodszym. Ta potrawa jest naprawdę smaczna, więc na pewno przypadnie do gustu nawet im. Dodatkowo, nie jest zbyt ostra, czy słona, a dodatki można modyfikować w zależności od upodobań.
To idealne przekąski na imprezę, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pizzy czy kuchni włoskiej. Smakuje naprawdę wspaniale, zwłaszcza podana na ciepło, choć również na zimno zachwyca świetnym połączeniem smakowym. Najłatwiej użyć do jej wykonania gotowego ciasta francuskiego, jednak można też zrobić ją z ciasta na pizzę, wcześniej przygotowanego. Idealnie sprawdzi się ciasto drożdżowe. Warto je wtedy zrobić dzień wcześniej, tak by smakowały pysznie i by ciasto wystarczająco wyrosło.
Alergeny w pizzy zawijanej
Lista alergenów dla pizzy zawijanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pizzy zawijanej
To opcja, która jest dość kaloryczna, a przy tym ma wysoki indeks glikemiczny. Warto uważać na nią na diecie cukrzycowej.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.