Pizza z twarogiem
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Ser twarogowy, jajka, koncentrat pomidorowy i mozzarella light – to kluczowe składniki tej wyjątkowej pizzy. Delikatny biały ser w połączeniu z ciągnącą się mozzarellą, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i soczystymi pieczarkami sprawia, że każda kromka to istna uczta dla podniebienia. Prosto, zdrowo i niesamowicie smacznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 220 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Otręby owsiane - 25 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Ser mozzarella light - 100 g
- Pieczarki - 30 g
- Pomidory koktajlowe - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Twaróg, jajka, mąkę i otręby wymieszaj ze sobą i wyrób jednolite ciasto.
- Dodaj do ciasta odrobinę soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
- Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasto, formując płaski okrąg.
- Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- Na podpieczony spód rozłóż koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, mozzarellę i przepołowione pomidorki.
- Pizzę podpiecz w 200 st. C przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka, dzięki temu indeks glikemiczny jest niższy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny