Pizza z tuńczykiem
- Drożdże świeże (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - 8 łyżek (200 g)
- Tuńczyk w oleju - 1 puszka (120 g)
- Papryka czerwona - pół szt (120 g)
- Papryka zielona - pół szt (120 g)
- Oliwki czarne (60 g)
Przepis na pizzę z tuńczykiem krok po kroku
Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.
W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.
Paprykę i oliwki pokrój, a tuńczyka rozdrobnij widelcem. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 stopniach przez 12-15 minut.
Więcej informacji na temat pizzy z tuńczykiem
Pizza z tuńczykiem świetnie sprawdzi się na pyszny i sycący posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości ryby jest pełna białka i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego na pizzy znajduje się cała gama zdrowych warzyw, które powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków.
Przepis na domową pizzę z tuńczykiem jest bardzo prosty i można podzielić go na dwa etapy. Pierwszy, to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto, dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny, jednak z tuńczykiem wspaniale komponują się właśnie czarne oliwki i papryka. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie.
Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się tuńczyk z puszki. Do takiego przepisu lepiej nie wybierać surowego steka, gdyż potrzebuje on dodatkowej obróbki termicznej, której brak mógłby zepsuć całe danie. Najlepiej wybierać tuńczyka w oleju lub w sosie własnym. Ten w tłuszczu, choć ma więcej kalorii, to charakteryzuje się również lepszym smakiem, dzięki czemu całe danie się nim wyróżnia. Tuńczyk w sosie własnym będzie za to świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Nie pasuje tu tylko ryba w sosie pomidorowym, czy innym zbyt ciężkim.
To wspaniały pomysł na szybki, ale również smaczny posiłek. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z tuńczykiem z piekarnika, by była szybka, a przy tym pełna smaku, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu, jest po prostu najlepsza.
Alergeny w pizzy z tuńczykiem
Lista alergenów dla pizzy z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
Wartości odżywcze pizzy z tuńczykiem
To zdrowa opcja na posiłek, dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(458g)
Węglowodany
(458g)
Tłuszcze
(458g)
Witaminy
(458g)
Składniki mineralne
(458g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.