Przepis na pizzę z tortilli krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik

Tortillę posmaruj przecierem pomidorowym i posyp oregano. Dodaj garść rukoli.

Cebulę pokrój w pióra, pieczarki przekrój na pół i dodaj na tortillę z przecierem pomidorowym.

Następnie ułóż plastry szynki parmeńskiej i dodaj ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce.

Na samym końcu dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Pizzę upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Jeśli masz możliwość ustaw termoobieg.

Gotową pizzę posyp świeżą bazylią.

pokrojona pizza na desce z przyprawami
Pizza z tortilli
Koszt przygotowania dania
47.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Pizza z tortilli - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy z tortilli

Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o czym mowa? Oczywiście o niczym innym jak o pizzy. Danie to z czasem zyskało na popularności nie tylko na terenie całych Włoch ale tez na całym Świecie. Tradycyjna pizza przyrządzana jest na drożdżowym placku i zawiera tylko sos pomidorowy, starty ser, którym najczęściej jest mozzarella i zioła. Wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu. Pizza znana jest jednak od dawna dlatego z czasem doczekała się wielu modyfikacji. Domowa pizza może zawierać Twoje ulubione dodatki. Samodzielnie możesz decydować o tym na jakim spodzie zjesz pizzę, jaki ser i jaki rodzaj ziół będzie ona zawierała. Rodzaj dodatków i ciasta oraz sposób jej wypiekania zależy od regionu, w którym jest przyrządzana. Tradycyjna wersja pizzy pochodzi z Neapolu, tradycjonaliści twierdzą, że charakterystyczne puszyste, grube brzegi pizzy i cienkie ciasto z dodatkiem sosu na bazie pomidorów pelatti i mozzarella di bufalo to klucz do sukcesu każdego placka. Jednak tyle ile państw na Świecie tyle różnych modyfikacji. Amerykanie postawili na grube, miękkie ciasto z mnóstwem składników gdzie króluje ser. Dodatkowo placki można już spotkać w wersji bezglutenowej czy w wersji wege. Tyle ile nas tyle rożnych pomysłów. Teraz już nie trzeba wybierać się do restauracji aby zjeść pizzę.

Ba! nawet nie trzeba wychodzić z domu. Szybka i łatwa wersja na rodzinny obiad czy kolację we dwójkę? Poznaj prosty przepis na włoskie danie na spodzie z tortilli.

Śmiało możemy postawić na samodzielność i przygotować szybką, domową wersję. Przeraza Cię wyrabianie i zagniatanie ciasta? Nic z tego! Znając ten prosty przepis na pizzę z tortilli możesz zapomnieć o długim czasie spędzonym w kuchni i dużej ilości sprzętu kuchennego do mycia. Potrzebujesz tylko piekarnik. Pizza z tortilli sprawdzi się idealnie. Jak zrobić pizzę z tortilli z piekarnika? Przekonaj się sam. To powszechnie znane danie kuchni włoskiej sprawdzi się jako pomysł na romantyczny obiad we dwójkę, rodzinną kolacje z dziećmi ale także jako świetna przekąska na imprezę ze znajomymi.

Zapewniam Cię, że z przepisu na pizzę z tortilli skorzystasz nie jeden raz.

Wartości odżywcze pizzy z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
Białko
10.66 g
19.19 g

Węglowodany w pizzy z tortilli

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
4.45 g
8.01 g
Węglowodany przyswajalne
3.46 g
6.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
7.81 g
14.06 g
Tłuszcze nasycone
4.08 g
7.35 g
Tłuszcze nienasycone
1.40 g
2.51 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.18 g
2.12 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.39 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol
31.86 mg
57.35 mg

Witaminy w przepisie na pizzę z tortilli

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
41.23 µg (mcg)
74.22 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
4.05 mg
7.28 mg
Retinol
29.23 µg (mcg)
52.61 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
136.64 µg (mcg)
245.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z tortilli

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
511.41 mg
920.54 mg
Wapń
99.62 mg
179.31 mg
Żelazo
0.52 mg
0.93 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z tortilli 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z tortilli

Lista alergenów dla pizzy z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
20 g
1 sztuka
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Ser Mozzarella
150 g
1 opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Pieczarki
200 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Bazylia świeża
3 g
1 garść
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 3 g
Koszt składników
84.80
Jak oceniasz przepis na pizzę z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób