Pizza z tortilli

Opublikowano: 19.10.2021 r., 23:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojona pizza na tortilli
Pizza z tortilli
Szybka i prosta pizza na gotowym spodzie. Sprawdzi się nie tylko jako eleganckie danie na kolację z drugą połówką ale także jako szybka przekąska dla całej rodziny w ciagu zabieganego dnia.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
231 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka (20 g)
  • Ser Mozzarella - 1 opakowanie (150 g)
  • Szynka parmeńska (200 g)
  • Pieczarki - 2 garści (200 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Rukola - 1 garść (20 g)
  • Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
  • Bazylia świeża - 1 garść (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pizzę z tortilli krok po kroku

Tortillę posmaruj przecierem pomidorowym i posyp oregano. Dodaj garść rukoli.

Cebulę pokrój w pióra, pieczarki przekrój na pół i dodaj na tortillę z przecierem pomidorowym.

Następnie ułóż plastry szynki parmeńskiej i dodaj ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce.

Na samym końcu dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Pizzę upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Jeśli masz możliwość ustaw termoobieg.

Gotową pizzę posyp świeżą bazylią.

Jak oceniasz przepis na pizzę z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pizzy z tortilli

Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o czym mowa? Oczywiście o niczym innym jak o pizzy. Danie to z czasem zyskało na popularności nie tylko na terenie całych Włoch ale tez na całym Świecie. Tradycyjna pizza przyrządzana jest na drożdżowym placku i zawiera tylko sos pomidorowy, starty ser, którym najczęściej jest mozzarella i zioła. Wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu. Pizza znana jest jednak od dawna dlatego z czasem doczekała się wielu modyfikacji. Domowa pizza może zawierać Twoje ulubione dodatki. Samodzielnie możesz decydować o tym na jakim spodzie zjesz pizzę, jaki ser i jaki rodzaj ziół będzie ona zawierała. Rodzaj dodatków i ciasta oraz sposób jej wypiekania zależy od regionu, w którym jest przyrządzana. Tradycyjna wersja pizzy pochodzi z Neapolu, tradycjonaliści twierdzą, że charakterystyczne puszyste, grube brzegi pizzy i cienkie ciasto z dodatkiem sosu na bazie pomidorów pelatti i mozzarella di bufalo to klucz do sukcesu każdego placka. Jednak tyle ile państw na Świecie tyle różnych modyfikacji. Amerykanie postawili na grube, miękkie ciasto z mnóstwem składników gdzie króluje ser. Dodatkowo placki można już spotkać w wersji bezglutenowej czy w wersji wege. Tyle ile nas tyle rożnych pomysłów. Teraz już nie trzeba wybierać się do restauracji aby zjeść pizzę.

Ba! nawet nie trzeba wychodzić z domu. Szybka i łatwa wersja na rodzinny obiad czy kolację we dwójkę? Poznaj prosty przepis na włoskie danie na spodzie z tortilli.

Śmiało możemy postawić na samodzielność i przygotować szybką, domową wersję. Przeraza Cię wyrabianie i zagniatanie ciasta? Nic z tego! Znając ten prosty przepis na pizzę z tortilli możesz zapomnieć o długim czasie spędzonym w kuchni i dużej ilości sprzętu kuchennego do mycia. Potrzebujesz tylko piekarnik. Pizza z tortilli sprawdzi się idealnie. Jak zrobić pizzę z tortilli z piekarnika? Przekonaj się sam. To powszechnie znane danie kuchni włoskiej sprawdzi się jako pomysł na romantyczny obiad we dwójkę, rodzinną kolacje z dziećmi ale także jako świetna przekąska na imprezę ze znajomymi.

Zapewniam Cię, że z przepisu na pizzę z tortilli skorzystasz nie jeden raz.

Alergeny w pizzy z tortilli

Lista alergenów dla pizzy z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Możesz także przygotować danie w wersji bezglutenowej. Wybierając tortillę bez glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
128.35
231.03
Białko (g)
10.66
19.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
4.45
8.01
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
6.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
7.81
14.06
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
11.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.40
2.51
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
2.12
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.39
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.86
57.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
41.23
74.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.05
7.28
Retinol (µg (mcg))
29.23
52.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
136.64
245.94
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
511.41
920.54
Wapń (mg)
99.62
179.31
Żelazo (mg)
0.52
0.93
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z tortilli 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z tortilli

Koszt składników
84.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
20 g
1 sztuka
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Ser Mozzarella
150 g
1 opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Pieczarki
200 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Bazylia świeża
3 g
1 garść
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 3 g
Koszt składników
84.80