Pizza z tortilli
- Tortilla pełnoziarnista - 1 sztuka (20 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (150 g)
- Szynka parmeńska (200 g)
- Pieczarki - 2 garści (200 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Rukola - 1 garść (20 g)
- Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
- Bazylia świeża - 1 garść (3 g)
Przepis na pizzę z tortilli krok po kroku
Tortillę posmaruj przecierem pomidorowym i posyp oregano. Dodaj garść rukoli.
Cebulę pokrój w pióra, pieczarki przekrój na pół i dodaj na tortillę z przecierem pomidorowym.
Następnie ułóż plastry szynki parmeńskiej i dodaj ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce.
Na samym końcu dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Pizzę upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Jeśli masz możliwość ustaw termoobieg.
Gotową pizzę posyp świeżą bazylią.
Więcej informacji na temat pizzy z tortilli
Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o czym mowa? Oczywiście o niczym innym jak o pizzy. Danie to z czasem zyskało na popularności nie tylko na terenie całych Włoch ale tez na całym Świecie. Tradycyjna pizza przyrządzana jest na drożdżowym placku i zawiera tylko sos pomidorowy, starty ser, którym najczęściej jest mozzarella i zioła. Wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu. Pizza znana jest jednak od dawna dlatego z czasem doczekała się wielu modyfikacji. Domowa pizza może zawierać Twoje ulubione dodatki. Samodzielnie możesz decydować o tym na jakim spodzie zjesz pizzę, jaki ser i jaki rodzaj ziół będzie ona zawierała. Rodzaj dodatków i ciasta oraz sposób jej wypiekania zależy od regionu, w którym jest przyrządzana. Tradycyjna wersja pizzy pochodzi z Neapolu, tradycjonaliści twierdzą, że charakterystyczne puszyste, grube brzegi pizzy i cienkie ciasto z dodatkiem sosu na bazie pomidorów pelatti i mozzarella di bufalo to klucz do sukcesu każdego placka. Jednak tyle ile państw na Świecie tyle różnych modyfikacji. Amerykanie postawili na grube, miękkie ciasto z mnóstwem składników gdzie króluje ser. Dodatkowo placki można już spotkać w wersji bezglutenowej czy w wersji wege. Tyle ile nas tyle rożnych pomysłów. Teraz już nie trzeba wybierać się do restauracji aby zjeść pizzę.
Ba! nawet nie trzeba wychodzić z domu. Szybka i łatwa wersja na rodzinny obiad czy kolację we dwójkę? Poznaj prosty przepis na włoskie danie na spodzie z tortilli.
Śmiało możemy postawić na samodzielność i przygotować szybką, domową wersję. Przeraza Cię wyrabianie i zagniatanie ciasta? Nic z tego! Znając ten prosty przepis na pizzę z tortilli możesz zapomnieć o długim czasie spędzonym w kuchni i dużej ilości sprzętu kuchennego do mycia. Potrzebujesz tylko piekarnik. Pizza z tortilli sprawdzi się idealnie. Jak zrobić pizzę z tortilli z piekarnika? Przekonaj się sam. To powszechnie znane danie kuchni włoskiej sprawdzi się jako pomysł na romantyczny obiad we dwójkę, rodzinną kolacje z dziećmi ale także jako świetna przekąska na imprezę ze znajomymi.
Zapewniam Cię, że z przepisu na pizzę z tortilli skorzystasz nie jeden raz.
Alergeny w pizzy z tortilli
Lista alergenów dla pizzy z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy z tortilli
Możesz także przygotować danie w wersji bezglutenowej. Wybierając tortillę bez glutenu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.