Pizza z tofu

Opublikowano: 17.11.2021 r., 20:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z tofu podana na papierze do pieczenia pokazana w przybliżeniu.
Pizza z tofu
Pizza z tofu to świetna opcja na pyszne danie dla całej rodziny. Jest niezwykle sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Idealna na diecie roślinnej, ale nie tylko.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
596 kcal
Kcal w porcji
244 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (450 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (80 g)
  • Ser wegański parmezan Violife (100 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Cukinia 1/4 szt (75 g)
  • Pieczarki 4 szt (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, czajnik

Przepis na pizzę z tofu krok po kroku

Drożdże rozrób z połową szklanki ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw całość na 15 minut.

Do miski wsyp mąkę i połącz ją z odrobiną soli i zaczynem.

Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkuj i nałóż na nie koncentrat.

W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i zamarynuj w niej pokrojone w kostkę tofu.

Cukinię i pieczarki pokrój w plastry, a paprykę w kostkę.

Warzywa rozłóż równomiernie na pizzy. Dodaj również tofu.

Całość posyp startym wege parmezanem.

Pizzę przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat pizzy z tofu

Pizza z tofu to dobra i smaczna opcja dla wszystkich miłośników roślinnej kuchni. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków z dodatkiem mięsa. W takim wydaniu zachwyca swoją lekkością, ale też fantastycznym smakiem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. Choć różni się od klasycznej, jest równie smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z tofu, by była łatwa, ale naprawdę smaczna, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle smaczna i prosta. Ciasto na pizzę jest klasyczne, drożdżowe, dzięki czemu wspaniale rośnie i zachwyca miękkością, a także puszystością. Do jego przygotowania wystarczy tylko odrobina czasu i cierpliwości. Jako, że robi się go z dodatkiem drożdży, które potrzebują odpowiedniej ilości czasu, by zacząć pracować, a ciasto może zwiększyć swoją objętość. Dobrze jest zostawić ciasto na 30 lub 40 minut, w naprawdę ciepłym miejscu, jednak nie zbyt gorącym, gdyż to może zabić drożdże. Dlatego też robiąc zaczyn nie można podgrzać wody za bardzo, w innym wypadku będzie on nieprzydatny. Do pieczenia nie potrzeba żadnej specjalnej blaszki wystarczy duża blacha piekarnika.

Przepis na pizzę z tofu jest nie tylko prosty, ale też pozwala na odtworzenie we własnym domu prawdziwej włoskiej pizzy w wege opcji. Do stworzenia ciasta używa się zwykłej mąki pszennej, jednak można ją zamienić na opcję pełnoziarnistą, będzie to idealny zabieg zwłaszcza dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności.

Ta wersja jest w pełni wegetariańska, to znaczny bez mięsa. Pomimo tego wciąż jest niezwykle pyszna i sycąca. To dobra opcja zarówna dla tych, którzy nie lubią mięsa, jak również osób, które szukają ciekawej alternatywy dla typowych posiłków. Całość można przygotować z łatwością w kilkanaście minut we własnym domu, warto jednak zarobić ciasto wcześniej. To idealny pomysł na lunch, ale też na obiad, czy na kolację w wersji wege. Całość smakuje wspaniale z tofu naturalnym, choć można również użyć wersji wędzonej. Pizza smakuje i prezentuje się pysznie.

Alergeny w pizzy z tofu

Lista alergenów dla pizzy z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze pizzy z tofu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kcal)
244.43
596.40
Białko (g)
8.49
20.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany (g)
39.63
96.70
Węglowodany przyswajalne (g)
38.86
94.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz (g)
6.21
15.16
Tłuszcze nasycone (g)
3.26
7.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
7.20
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.51
1.25
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.71
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.93
9.59
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.91
234.03
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód (mg)
150.05
366.11
Potas (mg)
199.27
486.22
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.82
102.05
Fosfor (mg)
90.17
220.03
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.32
61.78
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.36
8.20
Cynk (mg)
0.93
2.27
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z tofu 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z tofu

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Tofu wzbogacane wapniem
80 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Ser wegański parmezan Violife
100 g
18.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Papryka czerwona
80 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Cukinia
75 g
1/4 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 75 g
Pieczarki
80 g
4 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Koszt składników
63.50