Pizza z tofu
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (80 g)
- Ser wegański parmezan Violife (100 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Cukinia - 1/4 szt (75 g)
- Pieczarki - 4 szt (80 g)
Przepis na pizzę z tofu krok po kroku
Drożdże rozrób z połową szklanki ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw całość na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę i połącz ją z odrobiną soli i zaczynem.
Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkuj i nałóż na nie koncentrat.
W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami i zamarynuj w niej pokrojone w kostkę tofu.
Cukinię i pieczarki pokrój w plastry, a paprykę w kostkę.
Warzywa rozłóż równomiernie na pizzy. Dodaj również tofu.
Całość posyp startym wege parmezanem.
Pizzę przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat pizzy z tofu
Pizza z tofu to dobra i smaczna opcja dla wszystkich miłośników roślinnej kuchni. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków z dodatkiem mięsa. W takim wydaniu zachwyca swoją lekkością, ale też fantastycznym smakiem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. Choć różni się od klasycznej, jest równie smaczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z tofu, by była łatwa, ale naprawdę smaczna, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle smaczna i prosta. Ciasto na pizzę jest klasyczne, drożdżowe, dzięki czemu wspaniale rośnie i zachwyca miękkością, a także puszystością. Do jego przygotowania wystarczy tylko odrobina czasu i cierpliwości. Jako, że robi się go z dodatkiem drożdży, które potrzebują odpowiedniej ilości czasu, by zacząć pracować, a ciasto może zwiększyć swoją objętość. Dobrze jest zostawić ciasto na 30 lub 40 minut, w naprawdę ciepłym miejscu, jednak nie zbyt gorącym, gdyż to może zabić drożdże. Dlatego też robiąc zaczyn nie można podgrzać wody za bardzo, w innym wypadku będzie on nieprzydatny. Do pieczenia nie potrzeba żadnej specjalnej blaszki wystarczy duża blacha piekarnika.
Przepis na pizzę z tofu jest nie tylko prosty, ale też pozwala na odtworzenie we własnym domu prawdziwej włoskiej pizzy w wege opcji. Do stworzenia ciasta używa się zwykłej mąki pszennej, jednak można ją zamienić na opcję pełnoziarnistą, będzie to idealny zabieg zwłaszcza dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności.
Ta wersja jest w pełni wegetariańska, to znaczny bez mięsa. Pomimo tego wciąż jest niezwykle pyszna i sycąca. To dobra opcja zarówna dla tych, którzy nie lubią mięsa, jak również osób, które szukają ciekawej alternatywy dla typowych posiłków. Całość można przygotować z łatwością w kilkanaście minut we własnym domu, warto jednak zarobić ciasto wcześniej. To idealny pomysł na lunch, ale też na obiad, czy na kolację w wersji wege. Całość smakuje wspaniale z tofu naturalnym, choć można również użyć wersji wędzonej. Pizza smakuje i prezentuje się pysznie.
Alergeny w pizzy z tofu
Lista alergenów dla pizzy z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze pizzy z tofu
To zdrowa opcja, która może gościć na co dzień.
Energia i białka
(244g)
Węglowodany
(244g)
Tłuszcze
(244g)
Witaminy
(244g)
Składniki mineralne
(244g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.