Pizza z rukolą

Opublikowano: 29.04.2021 r., 16:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z rukolą i parmezanem
Pizza z rukolą
Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, szynką szwarcwaldzką i pomidorkami koktajlowymi to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych rodzajów pizzy.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 15 min
840 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Drożdże świeże (10 g)
  • Cukier - dwie szczypty (2 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Sól - pół łyżeczki (3 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 5 łyżek (50 g)
  • Szynka parmeńska - 2 plastry (30 g)
  • Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
  • Rukola - 2 garście (60 g)
  • Ser Mozzarella - 2 plastry (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica

Przepis na pizzę z rukolą krok po kroku

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.

Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.

Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.

Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż plastry szynki.

Piecz w piekarniku ok. 15 min.

Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i dodaj pokrojone pomidorki.

Jak oceniasz przepis na pizzę z rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat pizzy z rukolą

Pizza to wszystkim dobrze znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną popularnością w każdym kraju, chyba nie ma już osoby, która by jej nie znała, trudno znaleźć też kogoś kto by za nią nie przepadał. Na przestrzeni lat powstało jej wiele odmian i wariacji i tak naprawdę wciąż powstają nowe, ponieważ jedynym co nas ogranicza w kwestii dodatków do pizzy jest nasza własna wyobraźnia i preferencje kulinarne. Jedną z najpopularniejszych wersji pizzy jest pizza z szynką parmeńską i rukolą. To klasyka, którą można spotkać w praktycznie każdej włoskiej restauracji, jak również z powodzeniem samodzielnie przygotować w domu, uzyskując równie smaczny efekt. Przepis na włoską pizzę z rukolą musi obejmować oczywiście odpowiednie przygotowania ciasta, które jest podstawą dania i gwarantuje jego sukces. Domowa pizza z rukolą wymaga takiego samego ciasta jak inne rodzaje pizzy, to znaczy cienkiego, elastycznego, o chrupiących, lekko wyrośniętych bokach. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy wymaga przygotowania składników takich jak - mąka pszenna, świeże drożdże, ciepła woda, odrobina cukru, soli i dobrej jakości oliwy z oliwek. W całym procesie przyrządzania pizzy bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie rozczynu oraz ręczne, długie i dokładne wyrabianie ciasta. Wymaga ono cierpliwości i odrobiny wprawy, dlatego nie warto się zrażać jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealne, praktyka czyni mistrza. Pizza z rukolą idealnie komponuje się z mozzarellą, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i szynką szwarcwaldzką lub parmeńską, długo dojrzewającą. To idealne składniki do przygotowania przepysznej pizzy na obiad lub kolację. Pizza z rukolą świetnie smakuje też w wersji wegetariańskiej, z pominięciem dodatku mięsa Dla urozmaicenia oprócz świeżych pomidorków można dodać takie suszone pomidory lub zjeść pizzę z dodatkowym, domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pizza z rukolą to danie, które polecamy każdemu, jeśli jeszcze jej nie próbowałaś/eś koniecznie poznaj ten prosty przepis.

Alergeny w pizzy z rukolą

Lista alergenów dla pizzy z rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z rukolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
186.82
840.70
Białko (g)
9.66
43.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
24.55
110.46
Węglowodany przyswajalne (g)
23.68
106.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
3.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
5.85
26.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.83
17.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
9.08
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.07
72.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
51.96
233.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.22
28.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.20
104.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
1.52
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.97
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
11.33
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
77.76
349.90
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
331.24
1490.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
455.05
2047.72
Potas (mg)
210.90
949.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
98.98
445.39
Fosfor (mg)
107.20
482.40
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.64
101.90
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
9.88
Cynk (mg)
1.06
4.76
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.52
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.31
1.40
Brak danych dla: cukier, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z rukolą 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z rukolą

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
2 g
dwie szczypty
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Sól
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Szynka parmeńska
30 g
2 plastry
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Rukola
60 g
2 garście
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Ser Mozzarella
60 g
2 plastry
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koszt składników
61.00