Pizza z proszku do pieczenia
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Pieczarki (100 g)
- Cebula - 1/2 cebuli (50 g)
- Szynka wiejska - 2 plastry (70 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 3 łyżki (30 g)
- Ser Mozzarella (130 g)
Przepis na pizzę z proszku do pieczenia krok po kroku
Mąkę pszenną, mleko, olej, proszek do pieczenia (2 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka) oraz szczyptę soli przekładamy do jednej miski. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż nie będzie przywierało do miski.
Z przygotowanego ciasta formujemy spód do pizzy na natłuszczonej blaszce do pieczenia.
Z przecieru pomidorowego robimy sos do pizzy. Doprawimy go solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim ciasto i dokładnie rozprowadzamy go po całości.
Ciasto posypujemy pokrojonymi w plastry pieczarkami, cebulką w piórkach oraz kawałkami szynki wiejskiej. Całość posypujemy tartym serem mozzarella.
Pizze pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pizzy z proszku do pieczenia
Pyszna pizza z proszku do pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Ciasto w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym, warzywami, szynką i serem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna pizza zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pizzę z proszku do pieczenia? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, olej, proszek do pieczenia (2 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka) oraz szczyptę soli przekładamy do jednej miski. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż nie będzie przywierało do miski. Z przygotowanego ciasta formujemy spód do pizzy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Z przecieru pomidorowego robimy sos do pizzy. Doprawimy go solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim ciasto i dokładnie rozprowadzamy go po całości. Ciasto posypujemy pokrojonymi w plastry pieczarkami, cebulką w piórkach oraz kawałkami szynki wiejskiej. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na pizzę z proszku do pieczenia nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Pizze z dodatkami odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pizzy z proszku do pieczenia
Lista alergenów dla pizzy z proszku do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy z proszku do pieczenia
Pizza ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.