Pizza z proszku do pieczenia

Opublikowano: 26.03.2022 r., 12:46 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa pizza w kawałkach
Pizza z proszku do pieczenia
Pizza z proszku do pieczenia to doskonały pomysł na pyszny posiłek. Jest prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
309 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Pieczarki (100 g)
  • Cebula - 1/2 cebuli (50 g)
  • Szynka wiejska - 2 plastry (70 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 3 łyżki (30 g)
  • Ser Mozzarella (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na pizzę z proszku do pieczenia krok po kroku

Mąkę pszenną, mleko, olej, proszek do pieczenia (2 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka) oraz szczyptę soli przekładamy do jednej miski. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż nie będzie przywierało do miski.

Z przygotowanego ciasta formujemy spód do pizzy na natłuszczonej blaszce do pieczenia.

Z przecieru pomidorowego robimy sos do pizzy. Doprawimy go solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim ciasto i dokładnie rozprowadzamy go po całości.

Ciasto posypujemy pokrojonymi w plastry pieczarkami, cebulką w piórkach oraz kawałkami szynki wiejskiej. Całość posypujemy tartym serem mozzarella.

Pizze pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pizzę z proszku do pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat pizzy z proszku do pieczenia

Pyszna pizza z proszku do pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Ciasto w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym, warzywami, szynką i serem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna pizza zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pizzę z proszku do pieczenia? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, olej, proszek do pieczenia (2 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka) oraz szczyptę soli przekładamy do jednej miski. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż nie będzie przywierało do miski. Z przygotowanego ciasta formujemy spód do pizzy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Z przecieru pomidorowego robimy sos do pizzy. Doprawimy go solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim ciasto i dokładnie rozprowadzamy go po całości. Ciasto posypujemy pokrojonymi w plastry pieczarkami, cebulką w piórkach oraz kawałkami szynki wiejskiej. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pizzę z proszku do pieczenia nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Pizze z dodatkami odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pizzy z proszku do pieczenia

Lista alergenów dla pizzy z proszku do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z proszku do pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Pizza ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
281.73
309.91
Białko (g)
8.43
9.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
29.66
32.62
Węglowodany przyswajalne (g)
28.68
31.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
14.09
15.50
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
4.00
Tłuszcze nienasycone (g)
10.45
11.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.59
8.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.86
3.15
Cholesterol (mg)
17.98
19.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
31.69
34.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.37
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.27
Witamina E (mg)
0.12
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.91
32.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.11
3.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.98
76.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.16
22.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
146.63
161.29
Potas (mg)
149.70
164.67
Wapń (mg)
99.67
109.64
Fosfor (mg)
120.44
132.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.42
14.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.84
3.12
Cynk (mg)
0.90
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z proszku do pieczenia 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z proszku do pieczenia

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
50 g
1/2 cebuli
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Szynka wiejska
70 g
2 plastry
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Przecier pomidorowy bez soli
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Ser Mozzarella
130 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
4.68
Za 130 g
Koszt składników
38.80