Przepis na pizzę z oscypkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, bazylia, zioła prowansalskie, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, garnek mały, praska do czosnku, miska, blacha do pizzy

W misce połącz mleko w temperaturze około 35 stopni, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie.

Dodaj mąkę, oliwę i sól. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut, aż ciasto wyrośnie.

W tym czasie w małym garnuszku podgrzej pół łyżeczki oliwy. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund, by czosnek się nie spalił.

Dodaj passatę, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko razem gotuj przez około 10 minut.

Oscypka pokrój w plastry, mozzarellę zetrzyj na tarce, a boczek w cienkie plasterki.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je do wielkości blachy do pizzy. Przełóż na blachę.

Wierzch posmaruj sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Na górze ułóż oscypka i boczek.

Piecz w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.

Przed podaniem polej konfiturą z żurawiny.

Pizza z oscypkiem przed zjedzeniem
Pizza z oscypkiem
Koszt przygotowania dania
20.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
674 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Pizza z oscypkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy z oscypkiem

Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z oscypkiem. Jeśli marzy Ci się pyszna, ciepła góralska pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest.

Pizza z oscypkiem wzbogacona jest pysznym, regionalnym serem i boczkiem. Oscypek to pyszny ser powstający z mleka owczego, z którego słyną polskie góry, szczególnie Podhale. Przygotowywany jest przez baców na hali, którzy po wydojeniu owiec łączą wysuszoną podpuszczkę z przelanym przez płótno mlekiem. Powstałą masę serową odciska się, formuje i moczy przez dobę w solance. Po tym czasie wędzi się on nad iglastym, palonym drewnem. Obecnie produkt ten może posiadać do 40% domieszki mleka krowiego. Prawdziwe oscypki to naprawdę bardzo dobra w smaku podróż kulinarna po polskich górach.

Jeśli również Waszą obowiązkową pamiątką z gór są oscypki, to wypróbujcie ten przepis. Pozostałe składniki jak boczek czy mozzarella bez problemu znajdziecie w każdym sklepie.

Aby wykonać przepis na pizzę z oscypkiem na początku należy zrobić ciasto na pizzę z mąki, oliwy, mleka, cukru, drożdży i soli. Wyrośniętą pizzę posmaruj przygotowanym sosem z passaty, czosnku i ziół. Posyp całość startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry oscypek i boczek. Tak przygotowaną pizzę piecz przez 15 minut w 200 stopniach. Upieczoną pizzę podawaj z żurawiną. Sami widzicie, że to bardzo prosty przepis, a z niego powstaje pyszna i aromatyczna pizza.

Żurawina nadaje słodkiego posmaku całemu daniu i wzbogaca go we flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.

Wartości odżywcze pizzy z oscypkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
259.32 kcal
674.24 kcal
Białko
13.12 g
34.12 g

Węglowodany w pizzy z oscypkiem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
28.80 g
74.88 g
Węglowodany przyswajalne
28.38 g
73.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
10.28 g
26.74 g
Tłuszcze nasycone
5.05 g
13.12 g
Tłuszcze nienasycone
5.24 g
13.62 g

Witaminy w przepisie na pizzę z oscypkiem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.12 mg
0.32 mg
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
1.12 mg
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.67 mg
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Niacyna
3.60 mg
9.37 mg
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Foliany
68.00 µg (mcg)
176.80 µg (mcg)
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z oscypkiem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
416.56 mg
1083.06 mg
Potas
185.01 mg
481.01 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Wapń
83.60 mg
217.36 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Fosfor
143.77 mg
373.80 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Magnez
22.48 mg
58.44 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Żelazo
2.24 mg
5.84 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Cynk
1.26 mg
3.29 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z oscypkiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z oscypkiem

Lista alergenów dla pizzy z oscypkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • oscypek
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pizzy z oscypkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
230 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
360 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 360 g
Oliwa z oliwek
23 ml
2 łyżki + 0,5 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 23 ml
Cukier
3 g
1/2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Passata pomidorowa
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Czosnek
7 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Oscypek
90 g
12.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 90 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Żurawina w słoiku
40 g
4 łyżki
7.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 40 g
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na pizzę z oscypkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób