Pizza z oscypkiem
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (230 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (360 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki + 0,5 łyżeczki (23 ml)
- Cukier - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (7 g)
- Oscypek (90 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Żurawina w słoiku - 4 łyżki (40 g)
Przepis na pizzę z oscypkiem krok po kroku
W misce połącz mleko w temperaturze około 35 stopni, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie.
Dodaj mąkę, oliwę i sól. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W tym czasie w małym garnuszku podgrzej pół łyżeczki oliwy. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund, by czosnek się nie spalił.
Dodaj passatę, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko razem gotuj przez około 10 minut.
Oscypka pokrój w plastry, mozzarellę zetrzyj na tarce, a boczek w cienkie plasterki.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je do wielkości blachy do pizzy. Przełóż na blachę.
Wierzch posmaruj sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Na górze ułóż oscypka i boczek.
Piecz w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.
Przed podaniem polej konfiturą z żurawiny.
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Camembert z piekarnika
-
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
-
Pasztet z żurawiną
-
Chleb z żurawiną
-
Smażony camembert
-
Ciasteczka owsiane z żurawiną
-
Sałatka z żurawiną
-
Rocky road
-
Pierś z kaczki z żurawiną
-
Oscypek z żurawiną
-
Wątróbka drobiowa duszona
-
Ciasto z żurawiną
-
Kuskus na słodko
-
Pasztet z soczewicy z żurawiną
-
Oscypek z patelni
-
Oscypek z piekarnika
-
Schab z żurawiną
-
Dania z żurawiną
Więcej informacji na temat pizzy z oscypkiem
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z oscypkiem. Jeśli marzy Ci się pyszna, ciepła góralska pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest.
Pizza z oscypkiem wzbogacona jest pysznym, regionalnym serem i boczkiem. Oscypek to pyszny ser powstający z mleka owczego, z którego słyną polskie góry, szczególnie Podhale. Przygotowywany jest przez baców na hali, którzy po wydojeniu owiec łączą wysuszoną podpuszczkę z przelanym przez płótno mlekiem. Powstałą masę serową odciska się, formuje i moczy przez dobę w solance. Po tym czasie wędzi się on nad iglastym, palonym drewnem. Obecnie produkt ten może posiadać do 40% domieszki mleka krowiego. Prawdziwe oscypki to naprawdę bardzo dobra w smaku podróż kulinarna po polskich górach.
Jeśli również Waszą obowiązkową pamiątką z gór są oscypki, to wypróbujcie ten przepis. Pozostałe składniki jak boczek czy mozzarella bez problemu znajdziecie w każdym sklepie.
Aby wykonać przepis na pizzę z oscypkiem na początku należy zrobić ciasto na pizzę z mąki, oliwy, mleka, cukru, drożdży i soli. Wyrośniętą pizzę posmaruj przygotowanym sosem z passaty, czosnku i ziół. Posyp całość startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry oscypek i boczek. Tak przygotowaną pizzę piecz przez 15 minut w 200 stopniach. Upieczoną pizzę podawaj z żurawiną. Sami widzicie, że to bardzo prosty przepis, a z niego powstaje pyszna i aromatyczna pizza.
Żurawina nadaje słodkiego posmaku całemu daniu i wzbogaca go we flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.
Alergeny w pizzy z oscypkiem
Lista alergenów dla pizzy z oscypkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- oscypek
- Ser Mozzarella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pizzy z oscypkiem
Danie przygotowane w domu to pyszna i zdrowa alternatywa dla dań gotowych. W takim wydaniu mamy pewność jakości wykorzystanych składników.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.