Pizza z oscypkiem

Opublikowano: 22.12.2021 r., 2:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z oscypkiem i ziołami
Pizza z oscypkiem
Jeśli marzy Ci się pyszna, ciepła góralska pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
674 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (230 ml)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (360 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki + 0,5 łyżeczki (23 ml)
  • Cukier - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (7 g)
  • Oscypek (90 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Żurawina w słoiku - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, bazylia, zioła prowansalskie, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, garnek mały, praska do czosnku, miska, blacha do pizzy

Przepis na pizzę z oscypkiem krok po kroku

W misce połącz mleko w temperaturze około 35 stopni, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie.

Dodaj mąkę, oliwę i sól. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut, aż ciasto wyrośnie.

W tym czasie w małym garnuszku podgrzej pół łyżeczki oliwy. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund, by czosnek się nie spalił.

Dodaj passatę, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko razem gotuj przez około 10 minut.

Oscypka pokrój w plastry, mozzarellę zetrzyj na tarce, a boczek w cienkie plasterki.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je do wielkości blachy do pizzy. Przełóż na blachę.

Wierzch posmaruj sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Na górze ułóż oscypka i boczek.

Piecz w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.

Przed podaniem polej konfiturą z żurawiny.

Jak oceniasz przepis na pizzę z oscypkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat pizzy z oscypkiem

Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z oscypkiem. Jeśli marzy Ci się pyszna, ciepła góralska pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest.

Pizza z oscypkiem wzbogacona jest pysznym, regionalnym serem i boczkiem. Oscypek to pyszny ser powstający z mleka owczego, z którego słyną polskie góry, szczególnie Podhale. Przygotowywany jest przez baców na hali, którzy po wydojeniu owiec łączą wysuszoną podpuszczkę z przelanym przez płótno mlekiem. Powstałą masę serową odciska się, formuje i moczy przez dobę w solance. Po tym czasie wędzi się on nad iglastym, palonym drewnem. Obecnie produkt ten może posiadać do 40% domieszki mleka krowiego. Prawdziwe oscypki to naprawdę bardzo dobra w smaku podróż kulinarna po polskich górach.

Jeśli również Waszą obowiązkową pamiątką z gór są oscypki, to wypróbujcie ten przepis. Pozostałe składniki jak boczek czy mozzarella bez problemu znajdziecie w każdym sklepie.

Aby wykonać przepis na pizzę z oscypkiem na początku należy zrobić ciasto na pizzę z mąki, oliwy, mleka, cukru, drożdży i soli. Wyrośniętą pizzę posmaruj przygotowanym sosem z passaty, czosnku i ziół. Posyp całość startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry oscypek i boczek. Tak przygotowaną pizzę piecz przez 15 minut w 200 stopniach. Upieczoną pizzę podawaj z żurawiną. Sami widzicie, że to bardzo prosty przepis, a z niego powstaje pyszna i aromatyczna pizza.

Żurawina nadaje słodkiego posmaku całemu daniu i wzbogaca go we flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.

Alergeny w pizzy z oscypkiem

Lista alergenów dla pizzy z oscypkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • oscypek
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pizzy z oscypkiem

na 100g gotowej potrawy

Danie przygotowane w domu to pyszna i zdrowa alternatywa dla dań gotowych. W takim wydaniu mamy pewność jakości wykorzystanych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
259.32
674.24
Białko (g)
13.12
34.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
28.80
74.88
Węglowodany przyswajalne (g)
28.38
73.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
10.28
26.74
Tłuszcze nasycone (g)
5.05
13.12
Tłuszcze nienasycone (g)
5.24
13.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
1.12
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.67
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.60
9.37
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.00
176.80
Brak danych dla: oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
416.56
1083.06
Potas (mg)
185.01
481.01
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
83.60
217.36
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
143.77
373.80
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.48
58.44
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.24
5.84
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.26
3.29
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z oscypkiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z oscypkiem

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
230 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
360 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 360 g
Oliwa z oliwek
23 ml
2 łyżki + 0,5 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 23 ml
Cukier
3 g
1/2 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Passata pomidorowa
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Czosnek
7 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Oscypek
90 g
12.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 90 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Żurawina w słoiku
40 g
4 łyżki
7.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 40 g
Koszt składników
66.00