Pizza z nutellą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Drożdże suche - 1 kawałek (20 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella - 1 szklanka (250 g)
Przepis na pizzę z nutellą krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj drożdże, wlej wodę, szczyptę soli i olej.
Wyrabiaj ciasto w rękach, uformuj kule i zostaw w ciepłym miejscu na 45 minut.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy z mąką i podziel na mniejsze kawałki.
Piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
Jeszcze ciepłe ciasto podawaj z nutellą.
Więcej informacji na temat pizzy z nutellą
Pizza z nutellą to dość nietypowe połączenie, jednak ciepły drożdżowy placek ze słodkim czekoladowo-orzechowym kremem zasmakuje każdemu.
Poznaj mój prosty przepis i zobacz, jak powstaje szybka, łatwa w przygotowaniu i smaczna pizza na słodko.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ciasto drożdżowe, czyli mąka, drożdże, szczypta soli, olej oraz nasz główny składnik nutella.
W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Nie ma znaczenia, na jakie drożdże się zdecydujesz, ważne, aby nasze ciasto pięknie urosło. Wtedy nasz drożdżowy placek będzie wilgotny i puszysty, a pizza pyszna.
Zatem, jak zrobić pizzę z nutellą?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, odrobinę soli i cukru. Dodatkowo wlej olej i szklankę wody. Całość zagnieć w rękach, tak aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji, uformuj kulę i zostaw w misce pod przykryciem. Tak przygotowane ciasto powinno odpoczywać przez około 45 minut, będzie to idealny czas, aby podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkuj ciasto i podziel na mniejsze kawałki. Upiecz je w piekarniku. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj słodkim kremem. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na pizzę z nutellą dla dzieci, ale nie tylko.
Będzie to dobry pomysł na obiad na słodko. Pizza będzie też dobraną przekąską w ciągu dnia.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w pizzy z nutellą
Lista alergenów dla pizzy z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze pizzy z nutellą
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na bezglutenową.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.