Pizza z mąki orkiszowej

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z mąki orkiszowej podana na białym talerzu.
Pizza z mąki orkiszowej
Pizza z mąki orkiszowej to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Ciasto na bazie mąki orkiszowej zawiera więcej błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 140 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
1006 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce (230 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Szynka parmeńska (200 g)
  • Rukola (50 g)
  • Oliwa z oliwek 7 łyżek stołowych (70 ml)
  • Ser Mozzarella (300 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pizzy

Przepis na pizza z mąki orkiszowej krok po kroku

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.

Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą.

Posmaruj pomidorami ciasto.

Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy.

Piecz w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku przez około 10 minut.

Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.

Jak oceniasz przepis na pizza z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób

Więcej informacji na temat pizzy z mąki orkiszowej

Pizza z mąki orkiszowej to bardzo dobry pomysł na zdrowszą alternatywę tradycyjnej pizzy, którą możesz podać na obiad. Przepis na pizzę z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia pizzy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, drożdże, oliwa z oliwek, pomidory w puszce, mozzarella, szynka parmeńska, rukola, sól, pieprz, cukier, suszone pomidory z chili, czosnek.

Jak zrobić pizzę z mąki orkiszowej? Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem. Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą. Posmaruj pomidorami ciasto. Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując pizza z mąki orkiszowej to prosty przepis na pyszny obiad. Szybka i łatwa do zrobienia pizza może być dobrym pomysłem na spotkania w gronie znajomych. Domowa pizza jest mniej kaloryczna i nie zawiera konserwantów. Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej zawiera więcej błonnika pokarmowego.

Alergeny w pizzy z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla pizzy z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Pizza z mąki orkiszowej to świetne źródło błonnika pokarmowego oraz wielu składników mineralnych. Pizza domowa zawiera mniej kalorii niż sklepowe lub restauracyjne wyroby. Pizza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
287.65
1006.78
Białko (g)
14.77
51.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
29.76
104.16
Węglowodany przyswajalne (g)
24.45
85.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.31
18.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
12.76
44.66
Tłuszcze nasycone (g)
6.99
24.45
Cholesterol (mg)
28.58
100.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.30
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
395.67
1384.83
Wapń (mg)
130.97
458.40
Żelazo (mg)
1.66
5.81
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z mąki orkiszowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z mąki orkiszowej

Koszt składników
94.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
230 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 230 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mąka orkiszowa
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
94.30