Przepis na pizza z mąki orkiszowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pizzy

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.

Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą.

Posmaruj pomidorami ciasto.

Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy.

Piecz w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku przez około 10 minut.

Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.

Pizza z mąki orkiszowej podana na białym talerzu.
Pizza z mąki orkiszowej
Koszt przygotowania dania
57.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1006 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Pizza z mąki orkiszowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy z mąki orkiszowej

Pizza z mąki orkiszowej to bardzo dobry pomysł na zdrowszą alternatywę tradycyjnej pizzy, którą możesz podać na obiad. Przepis na pizzę z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia pizzy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, drożdże, oliwa z oliwek, pomidory w puszce, mozzarella, szynka parmeńska, rukola, sól, pieprz, cukier, suszone pomidory z chili, czosnek.

Jak zrobić pizzę z mąki orkiszowej? Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem. Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą. Posmaruj pomidorami ciasto. Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując pizza z mąki orkiszowej to prosty przepis na pyszny obiad. Szybka i łatwa do zrobienia pizza może być dobrym pomysłem na spotkania w gronie znajomych. Domowa pizza jest mniej kaloryczna i nie zawiera konserwantów. Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej zawiera więcej błonnika pokarmowego.

Wartości odżywcze pizzy z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
287.65 kcal
1006.78 kcal
Białko
14.77 g
51.70 g

Węglowodany w pizzy z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
29.76 g
104.16 g
Węglowodany przyswajalne
24.45 g
85.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.31 g
18.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
12.76 g
44.66 g
Cholesterol
28.58 mg
100.04 mg

Witaminy w przepisie na pizza z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizza z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
395.67 mg
1384.83 mg
Wapń
130.97 mg
458.40 mg
Żelazo
1.66 mg
5.81 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z mąki orkiszowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla pizzy z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z mąki orkiszowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
230 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 230 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mąka orkiszowa
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
94.30
Jak oceniasz przepis na pizza z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób