- Pomidory w puszce 230 g
- Drożdże świeże 40 g
- Mąka orkiszowa 500 g
- Szynka parmeńska 200 g
- Rukola 50 g
- Oliwa z oliwek 70 ml 7 łyżek stołowych
- Ser Mozzarella 300 g
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
Przepis na pizza z mąki orkiszowej krok po kroku
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.
Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko.
Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą.
Posmaruj pomidorami ciasto.
Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy.
Piecz w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku przez około 10 minut.
Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.

Informacje dietetyczne - pizza z mąki orkiszowej
Wartości odżywcze pizzy z mąki orkiszowej
Pizza z mąki orkiszowej to świetne źródło błonnika pokarmowego oraz wielu składników mineralnych. Pizza domowa zawiera mniej kalorii niż sklepowe lub restauracyjne wyroby. Pizza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pizzy z mąki orkiszowej
Lista alergenów dla pizzy z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Więcej informacji na temat pizzy z mąki orkiszowej
Pizza z mąki orkiszowej to bardzo dobry pomysł na zdrowszą alternatywę tradycyjnej pizzy, którą możesz podać na obiad. Przepis na pizzę z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia pizzy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, drożdże, oliwa z oliwek, pomidory w puszce, mozzarella, szynka parmeńska, rukola, sól, pieprz, cukier, suszone pomidory z chili, czosnek.
Jak zrobić pizzę z mąki orkiszowej? Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem. Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, sól, suszone pomidory z chili i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj cienko. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą, dodaj czosnek i dopraw solą. Posmaruj pomidorami ciasto. Porwij mozzarellę i ułóż na pizzy. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, posyp rukolą i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej.
Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Podsumowując pizza z mąki orkiszowej to prosty przepis na pyszny obiad. Szybka i łatwa do zrobienia pizza może być dobrym pomysłem na spotkania w gronie znajomych. Domowa pizza jest mniej kaloryczna i nie zawiera konserwantów. Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej zawiera więcej błonnika pokarmowego.
Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z mąki orkiszowej
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023