Pizza z krewetkami
- Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
- Sól (2 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Drożdże świeże (10 g)
- Krewetki (400 g)
- Ser mozzarella light (250 g)
- Szpinak (100 g)
- Pomidory koktajlowe (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
Przepis na pizzę z krewetki krok po kroku
Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania.
Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem.
Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 st. C.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Gozleme
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pizzy z krewetek
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto uwielbia krewetki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości to zdecydowanie będzie to dobry pomysł. Przepis na pizzę z krewetkami koktajlowymi możesz dowolnie zmodyfikować, dodając ulubione dodatki.
Jak zrobić pizzę z krewetkami? Przed przygotowaniem ciasta odmroź krewetki, przekrój je wzdłuż i przypraw według uznania. Następnie przygotuj ciasto. Świeże drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. Następnie dokładnie wymieszaj z mąką, solą i olejem. Jeśli posiadasz robot kuchenny, możesz go użyć do wyrobienia ciasta. Jeśli go nie posiadasz, musisz samodzielnie je wyrobić, aby ciasto stało się elastyczne. Wyrośnięte ciasto rozciągnij na całej blaszce i ponakłuwaj widelcem. Następnie odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, nałóż krewetki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp startym serem mozzarella. Piecz w piekarniku przez około 15 minut w 230 stopniach. Po wyjęciu pizzy z piekarnika nałóż szpinak i posyp oregano.
Krewetki należą do grupy skorupiaków wraz z homarami i krabami. Owoce morza mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. W 100 gramach krewetek koktajlowych znajduje się 80 kcal i 17 gram białka. Krewetki są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają wapń, selen, cynk oraz kwasy tłuszczowe omega-3 głównie EPA i DHA. Regularne spożywanie ryb i owoców morza przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób m.in sercowo-naczyniowych. Dodatkowo owoce morza charakteryzują się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, które spożywane w nadmiernych ilościach przyczyniają się do rozwoju np. choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.
Pizza z krewetkami jest bardzo dobra i sycąca. Najlepiej smakuje z sosem np. czosnkowym, który można samodzielnie przygotować z naturalnych składników. Przyrządzenie sosu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a może okazać się świetnym dodatkiem do pizzy.
Alergeny w pizzy z krewetkami
Lista alergenów dla Pizzy z krewetek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze pizzy z krewetek
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.