Przepis na pizzę z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano

Drożdże wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

Przesianą mąkę połącz ze szczyptą soli i drożdżami, które wyrosły. Dodaj 1/2 szklanki wody. Ciasto powinno mieć zwartą jednolitą konsystencję. Dokładnie wymieszaj masę.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.

Gotowe ciasto napowietrz, wyrabiając rękoma. Możesz nasmarować je łyżeczką oliwy z oliwek. Będzie jeszcze bardziej delikatne.

Rozwałkuj ciasto na blacie posypanym odrobiną mąki.

Posmaruj passatą pomidorową i posyp obficie oregano.

Na pizzę dodaj szpinak, pokrojoną w pióra cebulę, przekrojone na pół pieczarki.

Zrób delikatne wgłębienia w pizzy i wbij jajka.

Dodaj pokrojoną w plastry lub startą na tarce mozzarellę

Upiecz pizzę w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

Pizza będzie gotowa gdy jajka się zetną.

Pokrojona pizza z mozzarellą i bazylią
Pizza z jajkiem
Koszt przygotowania dania
18.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
568 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Pizza z jajkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z jajkiem

Pizza z jajkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy?

Na pewno każdy z nas ją zna, jest to najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie. Występuje ono najczęściej w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami. Pizza z czasem zyskała popularność nie tylko na terenie całych Włoch ale tez na całym Świecie. Tradycyjną wersję pizzy przyrządza się na drożdżowym placku, zawiera ona tylko sos pomidorowy, starty ser, którym najczęściej jest mozzarella i zioła. Wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu. Z czasem doczekała się wielu modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na pizzę z jajkiem.

Jak zrobić pizzę z jajkiem? Zacznijmy od ekspresowego wyrobu ciasta drożdżowego, etapy jego wyrobu opisałam w przepisie niżej. Jeśli mamy już ciasto, które podczas pieczenia zamieni się w niezwykle chrupiący placek, przejdźmy do Twoich ulubionych dodatków. Zacznijmy od sosu pomidorowego, który w szybki sposób zrobisz sam w domu. Rozsmaruj go na rozwałkowanym ciście, które pięknie wyrosło. W tym momencie nie zapominaj o porcji ziół. Możesz postawić na oregano, zioła prowansalskie.

Dodadzą one niesamowitego aromatu całej potrawie. Domowa pizza może zawierać wszystko to co tylko chcesz. W następnym etapie postawiłam na dużą ilość szpinaku, który możesz zamienić np. na rukolę. Pamiętaj o świeżej porcji warzyw. W mojej pizzy znajdziesz chrupiącą czerwoną cebulę, delikatne pieczarki i główny składniki. Oczywiście będzie to jajko sadzone. W przygotowanej pizzy zrób delikatne wgłębienia i wbij jajka. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Upiecz w piekarniku do momentu, aż brzegi pizzy się zarumienią a jajka się zetną. Nie powinno to trwać dłużej niż 20 minut. Możesz postawić, także na wersję z jajkiem gotowanym.

Odkąd poznałam ten sprawdzony przepis bardzo często z niego korzystam. Pizza z jajkiem to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Pokochają ją nie tylko dorośli ale będzie to także dobra i pyszna propozycja posiłku dla dzieci w ciągu wspólnie spędzanego weekendu.

Wartości odżywcze pizzy z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
227.32 kcal
568.30 kcal
Białko
11.25 g
28.13 g

Węglowodany w pizzy z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
34.45 g
86.12 g
Węglowodany przyswajalne
33.65 g
84.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.18 g
12.96 g
Tłuszcze nasycone
2.99 g
7.48 g
Tłuszcze nienasycone
2.19 g
5.47 g

Witaminy w przepisie na pizzę z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.55 mg
1.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.82 mg
9.55 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
123.67 µg (mcg)
309.17 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
83.36 mg
208.40 mg
Potas
217.88 mg
544.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
87.30 mg
218.25 mg
Fosfor
137.19 mg
342.98 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
33.43 mg
83.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
3.23 mg
8.07 mg
Cynk
1.14 mg
2.85 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z jajkiem 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z jajkiem

Lista alergenów dla pizzy z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Drożdże suche
10 g
1 łyżka
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Szpinak
180 g
3 garści
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 180 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Przecier pomidorowy bez soli
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Ser Mozzarella
125 g
1/2 kuli
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na pizzę z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób