Przepis na pizzę z gruszką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pizzy

Wymieszaj 1 szklankę mąki, drożdży, cukru i soli w dużej misce.

Dodaj oliwę z oliwek i pół szklanki ciepłej wody, całość dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.

Stopniowo dodawaj kolejną szklankę mąki. Wyrabiaj, aż ciasto uformuje się w spójną, elastyczną kulkę.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i krótko wyrabiaj, aż będzie gładkie.

Ciasto rozwałkuj na dość spory okrąg.

Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pizzy i posyp solą, pieprzem i tymiankiem.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w plastry cebulę.

Całą pizzę posyp serami i równomiernie ułóż pokrojoną gruszkę i karmelizowaną cebulą.

Piecz pizzę przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Pizza z gruszką podana na drewnianym blacie.
pizza z gruszką
Koszt przygotowania dania
12.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
540 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Pizza z gruszką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy z gruszką

Pizza z gruszką to wybór idealny dla osób, które kochają połączenia wytrawnych dań z owocami. Gruszka i gorgonzola to naprawdę wspaniały duet, który sprawdza się nie tylko w formie sałatki, ale równie dobrze smakuje na pysznej pizzy. Nie trzeba zamawiać jej z restauracji, można przygotować ją we własnym domu w kilka chwil. To wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kuchni francuskiej i włoskiej, które w tym daniu doskonale się uzupełniają.

Przepis na pizzę z gruszką jest niezwykle prosty, dlatego sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Dodatkowo, choć łatwy, pozwala przygotować pizzę jak z najlepszych włoskich restauracji. Sekretem jest wspaniałe ciasto, które pełne jest oliwy z oliwek. Co więcej, choć ciasto na pizzę jest w pełni drożdżowe, to do jego przygotowania nie używa się zbyt dużej ilości drożdży. Dzięki temu całość nie jest tak ciężka dla układu pokarmowego, a po niej występują problemy trawienne. Do przygotowania pizzy używa się mąki pszennej, najlepiej postawić na tę oczyszczoną, która lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami. Można również użyć pełnoziarnistej, jednak nie jest to konieczność. Pizzę można również przygotować z mąki żytniej. Ciasto powinno leżakować przez co najmniej 30 minut, by było w stanie urosnąć i stworzyć naprawdę pyszny placek. Jednak można również pozwolić mu rosnąć nieco dłużej. Wspaniale sprawdza się odczekanie 12 godzin, jednak jest opcja tylko dla osób, które cechują się dużą cierpliwością. Jeśli chce się zostawić ciasto na dłużej, można zawinąć je w kulkę i odstawić do miski pokrytej oliwą z oliwek. Dzięki temu nadal będzie wyjątkowo jędrne kolejnego dnia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z gruszką, która będzie łatwa, ale także naprawdę nieskomplikowana ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Przygotowanie całości zajmuje tylko kilka chwil. To idealny pomysł na lunch, kolację, ale także na obiad. Całość piecze się w piekarniku tylko przez 15 minut, co jest niewątpliwie dużym plusem. Ta domowa pizza to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, a wszystkie składniki można bez problemu odnaleźć w każdym sklepie. To dobra opcja nawet dla początkujących.

Wartości odżywcze pizzy z gruszką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(159g)
Energia (kalorie)
339.73 kcal
540.16 kcal
Białko
11.75 g
18.68 g

Węglowodany w pizzy z gruszką

Na 100g
Na porcję
(159g)
Węglowodany
39.41 g
62.67 g
Węglowodany przyswajalne
38.38 g
61.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(159g)
Tłuszcz
15.79 g
25.11 g
Tłuszcze nasycone
5.69 g
9.05 g
Tłuszcze nienasycone
10.10 g
16.06 g

Witaminy w przepisie na pizzę z gruszką

Na 100g
Na porcję
(159g)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina
0.57 mg
0.91 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.46 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna
3.59 mg
5.71 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany
96.55 µg (mcg)
153.52 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z gruszką

Na 100g
Na porcję
(159g)
Sód
180.28 mg
286.64 mg
Potas
107.22 mg
170.48 mg
Wapń
103.52 mg
164.59 mg
Fosfor
107.58 mg
171.05 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez
22.38 mg
35.59 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Żelazo
2.91 mg
4.63 mg
Cynk
0.94 mg
1.50 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Mangan
0.38 mg
0.61 mg
Brak danych dla: cukier, ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z gruszką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z gruszką

Lista alergenów dla pizzy z gruszką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzy z gruszką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Tymianek świeży
5 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Gruszka
130 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 130 g
Ser gorgonzola
60 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 60 g
Ser Mozzarella
70 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 70 g
Koszt składników
51.70
Jak oceniasz przepis na pizzę z gruszką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób