Pizza z boczniakami

Opublikowano: 03.02.2022 r., 1:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z boczniakami na białym talerzu ustawionym na drewnianym blacie
Pizza z boczniakami
Pizza z boczniakami to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Tym bardziej że jest to naprawdę prosty przepis i świetny pomysł na obiad z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
659 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (300 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Mleko 3,2% (125 ml)
  • Cukier (5 g)
  • Oliwa z oliwek (35 ml)
  • Boczniaki (150 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (100 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (150 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blacha do pizzy

Przepis na pizzę z boczniakami krok po kroku

W dużej misce umieść pokruszone drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj, aż zrobią się płynne.

Dodaj ciepłe mleko, pół szklanki wody i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie wsyp pozostałą mąkę. Dodaj pół łyżeczki soli i 30 ml oliwy. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. W małym rondelku podgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na nim cebulę.

Dodaj przecier, łyżeczkę słodkiej papryki i oregano. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Zetrzyj mozzarellę na tarce, a boczek pokrój w cienkie paski. Boczniaki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Na suchej patelni podsmaż przez chwilę boczek. Następnie dodaj boczniaki i dopraw solą i pieprzem.

Gdy ciasto jest wyrośnięte, rozłóż je na blasze.

Posmaruj sosem pomidorowym.

Ułóż boczniaki i boczek, po czym posyp mozzarellą i oregano.

Piecz w 220 stopniach C przez około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z boczniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat pizzy z boczniakami

Pizza z boczniakami to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Tym bardziej że jest to naprawdę prosty przepis i świetny pomysł na obiad z rodziną i znajomymi.

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić pizzę z boczniakami to jej przygotowanie zaczynamy od ciasta. Na początek przygotujcie zaczyn z drożdży, cukru, odrobiny mąki, wody i mleka. Po kwadransie dodajcie resztę mąki, olej i sól. Masę wyrabiaj na gładkie ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie zostawcie ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ten czas wykorzystajcie na przygotowanie sosu pomidorowego i reszty składników. W rondelku podsmażcie cebulę, która później wraz z przecierem pomidorowym powinna gotować się około 15 minut. Na patelni podsmażcie boczek i boczniaki. Teraz wystarczy rozłożyć ciasto na blasze do pizzy, posmarować sosem, ułożyć smażone składniki i posypać mozzarellą. Tak przygotowana, dobra pizza powinna spędzić w piekarniku około 10 minut. I proszę, pyszna pizza na obiad gotowa.

Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.

Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.

Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.

Wypróbujcie przepis na pizzę z boczniakami i dajcie znać, co o nim myślicie.

Alergeny w pizzy z boczniakami

Lista alergenów dla pizzy z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z boczniakami

na 100g gotowej potrawy

W badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
231.26
659.10
Białko (g)
10.10
28.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
23.32
66.45
Węglowodany przyswajalne (g)
22.51
64.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
11.12
31.70
Tłuszcze nasycone (g)
5.22
14.89
Tłuszcze nienasycone (g)
5.90
16.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.90
13.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.96
59.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
39.56
112.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.72
4.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.78
2.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.89
99.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.00
Ryboflawina (mg)
0.27
0.77
Niacyna (mg)
3.23
9.20
Foliany (µg (mcg))
63.88
182.06
Beta karoten (µg (mcg))
54.89
156.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
185.94
529.94
Potas (mg)
213.48
608.42
Wapń (mg)
111.83
318.72
Fosfor (mg)
150.07
427.69
Magnez (mg)
22.12
63.05
Żelazo (mg)
2.08
5.92
Cynk (mg)
1.31
3.74
Miedź (mg)
0.13
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z boczniakami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z boczniakami

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
35 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 35 ml
Boczniaki
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Boczek wieprzowy bez kości
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
55.00