Pizza z boczniakami
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (300 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Mleko 3,2% (125 ml)
- Cukier (5 g)
- Oliwa z oliwek (35 ml)
- Boczniaki (150 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (100 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą (150 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na pizzę z boczniakami krok po kroku
W dużej misce umieść pokruszone drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj, aż zrobią się płynne.
Dodaj ciepłe mleko, pół szklanki wody i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie wsyp pozostałą mąkę. Dodaj pół łyżeczki soli i 30 ml oliwy. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. W małym rondelku podgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na nim cebulę.
Dodaj przecier, łyżeczkę słodkiej papryki i oregano. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Zetrzyj mozzarellę na tarce, a boczek pokrój w cienkie paski. Boczniaki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
Na suchej patelni podsmaż przez chwilę boczek. Następnie dodaj boczniaki i dopraw solą i pieprzem.
Gdy ciasto jest wyrośnięte, rozłóż je na blasze.
Posmaruj sosem pomidorowym.
Ułóż boczniaki i boczek, po czym posyp mozzarellą i oregano.
Piecz w 220 stopniach C przez około 10 minut.
Więcej informacji na temat pizzy z boczniakami
Pizza z boczniakami to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Tym bardziej że jest to naprawdę prosty przepis i świetny pomysł na obiad z rodziną i znajomymi.
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić pizzę z boczniakami to jej przygotowanie zaczynamy od ciasta. Na początek przygotujcie zaczyn z drożdży, cukru, odrobiny mąki, wody i mleka. Po kwadransie dodajcie resztę mąki, olej i sól. Masę wyrabiaj na gładkie ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie zostawcie ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ten czas wykorzystajcie na przygotowanie sosu pomidorowego i reszty składników. W rondelku podsmażcie cebulę, która później wraz z przecierem pomidorowym powinna gotować się około 15 minut. Na patelni podsmażcie boczek i boczniaki. Teraz wystarczy rozłożyć ciasto na blasze do pizzy, posmarować sosem, ułożyć smażone składniki i posypać mozzarellą. Tak przygotowana, dobra pizza powinna spędzić w piekarniku około 10 minut. I proszę, pyszna pizza na obiad gotowa.
Boczniaki to duże, jadalne grzyby. Poznać je można po szaro-białej barwie kapeluszy przywodzących na myśl ostrygi. Popularne są w kuchni azjatyckiej, a pochodzą z Azji Syberyjskiej. Występuję kilka rodzajów boczniaków. Rozróżniamy odmianę perłową, ostrygowatą czy królewską. Pomimo że wydaje się, iż grzyby nie zawierają wartości odżywczych. To w przypadku właśnie boczniaków- nic bardziej mylnego.
Te niezwykłe grzybki cenione są za swój mięsisty smak, dlatego często stosowane są jako wege zamiennik mięsa. Są dobre w smaku, niskokaloryczne, jednocześnie dostarczając znaczną ilość białka i węglowodanów. Zawierają niewiele cukru prostego, przez co ich indeks glikemiczny wynosi 15. Dodatkowo filiżanka boczniaków (86 g) zawiera aż 2 g błonnika. Znaleźć można również w nich wiele witamin, fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, układu sercowo-naczyniowego czy układu immunologicznego.
Co najbardziej zaskakujące, w badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.
Ze względu na to, że grzyby należą do produktów alergizujących, warto zwracać uwagę na to, kto je spożywa. Dodatkowo w większości zawierają dużo puryn, dlatego nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową- mogą nasilić jej objawy.
Wypróbujcie przepis na pizzę z boczniakami i dajcie znać, co o nim myślicie.
Alergeny w pizzy z boczniakami
Lista alergenów dla pizzy z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy z boczniakami
W badaniach in vitro wykazano, że boczniaki są w stanie zatrzymać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka okrężnicy i raka piersi. W podobnych badaniach wykazano, że mogą pomagać w terapii nowotworu jelita grubego czy białaczki.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.