Pizza z anchois
- Drożdże świeże (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Papryka czerwona (120 g)
- Oliwki czarne (60 g)
- Anchois (40 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Cukier (2 g)
Przepis na pizzę z anchois krok po kroku
Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.
W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.
Paprykę i oliwki pokrój, a anchois odcedź z zalewy. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.
Na pizzy rozłóż pokrojony w plastry ser.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizzę w 250 st. C przez 12-15 minut.
Więcej informacji na temat pizzy z anchois
Pizza z anchois to coś dla prawdziwych wielbicieli kuchni włoskiej. Jest smaczna i bardzo aromatyczna. Nie wiesz, jak ją przygotować? Sięgnij do tego przepisu.
Przepis na pizzę z anchois to doskonały pomysł na świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Zrobisz ją w piekarniku, więc nie potrzebujesz do jej przygotowania wielu sprzętów, ani doświadczenia. Ta domowa pizza smakuje równie dobrze, jak te z restauracji. W dodatku całość jest niezwykle prosta. Przygotowanie pizzy można podzielić na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny, jednak z anchois wspaniale komponują się czarne oliwki i papryka. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie. Najlepiej wybierać ryby w oleju lub w sosie własnym. Te w tłuszczu, choć mają więcej kalorii, to charakteryzują się również lepszym smakiem, dzięki czemu całe danie się nim wyróżnia. Anchois w sosie własnym będą za to świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.
Zastanawiasz się jak zrobić pizzę z anchois, by była pyszna, a przy tym łatwa i dobra dla początkujących kucharzy? Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować pizzę, która jest smaczna, a przy tym naprawdę wyjątkowa. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca. W dodatku dostarcza sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych.
Alergeny w pizzy z anchois
Lista alergenów dla pizzy z anchois przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- anchois
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy z anchois
To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny i sporo soli. Warto więc wybierać mniejszą porcję i łączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(211g)
Węglowodany
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Witaminy
(211g)
Składniki mineralne
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.