Pizza z anchois

Opublikowano: 29.03.2023 r., 14:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z anchois podana na drewnianym blacie z bazylią.
Pizza z anchois
Pizza z anchois to coś dla prawdziwych wielbicieli kuchni włoskiej. Jest smaczna i bardzo aromatyczna. Nie wiesz, jak ją przygotować? Sięgnij do tego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
459 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Oliwki czarne (60 g)
  • Anchois (40 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Cukier (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek

Przepis na pizzę z anchois krok po kroku

Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.

W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.

Paprykę i oliwki pokrój, a anchois odcedź z zalewy. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.

Na pizzy rozłóż pokrojony w plastry ser.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizzę w 250 st. C przez 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z anchois
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat pizzy z anchois

Pizza z anchois to coś dla prawdziwych wielbicieli kuchni włoskiej. Jest smaczna i bardzo aromatyczna. Nie wiesz, jak ją przygotować? Sięgnij do tego przepisu.

Przepis na pizzę z anchois to doskonały pomysł na świetne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Zrobisz ją w piekarniku, więc nie potrzebujesz do jej przygotowania wielu sprzętów, ani doświadczenia. Ta domowa pizza smakuje równie dobrze, jak te z restauracji. W dodatku całość jest niezwykle prosta. Przygotowanie pizzy można podzielić na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny, jednak z anchois wspaniale komponują się czarne oliwki i papryka. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie. Najlepiej wybierać ryby w oleju lub w sosie własnym. Te w tłuszczu, choć mają więcej kalorii, to charakteryzują się również lepszym smakiem, dzięki czemu całe danie się nim wyróżnia. Anchois w sosie własnym będą za to świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Zastanawiasz się jak zrobić pizzę z anchois, by była pyszna, a przy tym łatwa i dobra dla początkujących kucharzy? Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować pizzę, która jest smaczna, a przy tym naprawdę wyjątkowa. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca. W dodatku dostarcza sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych.

Alergeny w pizzy z anchois

Lista alergenów dla pizzy z anchois przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z anchois

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny i sporo soli. Warto więc wybierać mniejszą porcję i łączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
217.99
459.96
Białko (g)
9.65
20.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
25.96
54.77
Węglowodany przyswajalne (g)
24.95
52.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
2.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
8.70
18.37
Tłuszcze nasycone (g)
3.34
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.37
11.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.08
8.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
2.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.62
7.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.86
143.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
307.43
648.67
Potas (mg)
220.46
465.17
Wapń (mg)
103.52
218.42
Fosfor (mg)
120.75
254.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.61
41.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.92
6.17
Cynk (mg)
1.18
2.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z anchois 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z anchois

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Oliwki czarne
60 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Anchois
40 g
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Cukier
2 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Koszt składników
40.00