Pizza z ananasem

Opublikowano: 27.06.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże, passata pomidorowa, ananas w puszce i ser Mozzarella – to kluczowe elementy przepisu na pizzę z ananasem. Ciasto jest puszyste i chrupiące, passata nadaje wyrazistego smaku, a soczysty ananas idealnie komponuje się z roztopionym serem Mozzarella, tworząc zaskakująco pyszne połączenie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
 - Drożdże świeże - 20 g (1 plaster)
 - Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
 - Ananas w puszce - 60 g (4 plastry)
 - Passata pomidorowa - 30 g (3 łyżki)
 - Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
 - Pieczarki - 60 g (2 garści)
 - Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
 - Przyprawy - sól, oregano, bazylia, cukier
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
 
Przepis krok po kroku
- Odrobinę mąki wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i ciepłą wodą. Wyrób zaczyn, zostaw w misce i przykryj ściereczką na 40 minut.
 - Pieczarki drobno pokrój i przesmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstaw do ostygnięcia.
 - Zaczyn wymieszaj z resztą składników i wyrób ciasto.
 - Rozwałkuj ciasto na stole, posmaruj passatą pomidorową i posyp oregano.
 - Ułóż plasterki szynki i pokrojonego ananasa wcześniej odsączonego z zalewy.
 - Na końcu dodaj pieczarki i plastry mozzarelli.
 - Upiecz pizzę w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
 
Komentarz dietetyka
Zamiast sera mozzarella w zwykłej wersji możesz użyć wersji light. Będzie charakteryzowała się jeszcze niższą zawartością tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk