- Drożdże świeże 10 g
- Cukier 2 g 2 szczypty
- Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
- Sól 3 g pół łyżeczki
- Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
- Przecier pomidorowy bez soli 50 g 5 łyżek
- Ser mozzarella light 60 g 2 plastry
- Pieczarki marynowane 80 g 4 sztuki
- Cebula czerwona 40 g 1/3 sztuki
- Papryka zielona 70 g 1/2 sztuki
- Pomidor 180 g 1 sztuka
- Kukurydza konserwowa 40 g 4 łyżki
Przepis na pizzę wegetariańską krok po kroku
Zacznij od przygotowania rozczynu.
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.
Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.
Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie umyj i pokrój warzywa i pieczarki.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.
Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż pieczarki i warzywa.
Piecz w piekarniku ok. 15 min.

Informacje dietetyczne - pizza wegetariańska
Wartości odżywcze pizzy wegetariańskiej
Pizza wegetariańska to idealna wersja pizzy dla wszystkich wegetarian i osób ograniczających mięso. Dzięki temu, że jest bezmięsna najczęściej jest też mniej kaloryczna i zawiera mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Duży dodatek warzyw zapewnia wyższą wartość odżywczą oraz sytość posiłku. Spożywana sporadycznie jest bezpieczna dla osób odchudzających sie, chorujących na cukrzycę czy choroby serca.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pizzy wegetariańskiej
Lista alergenów dla Pizzy wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Więcej informacji na temat pizzy wegetariańskiej
Pizza to dobrze wszystkim znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną popularnością w każdym kraju, trudno znaleźć osobę, która by jej nie znała i za nią nie przepadała. Na przestrzeni czasu powstało jej wiele odmian i wariacji, których liczba wciąż rośnie, ponieważ jedynym ograniczeniem w kwestii dodatków do pizzy jest nasza własna wyobraźnia i preferencje kulinarne. Jedną z najpopularniejszych wersji pizzy jest pizza wegetariańska. To klasyka, dla wszystkich osób na codzień stosujących dietę wegetariańską, lub poprostu ograniczających spożycie mięsa. Nie ma jednego, powszechnie obowiązujące przepisu na vege pizzę, a składniki można dowolnie wybierać sposród swoich ulubionych i tych, ktore aktualnie mamy w lodówce. I tak, można spotkać przepis na pizzę wegetariańską z rukolą i pomidorkami, z bakłażanem i cukinią, z kukurydzą, z pieczarkami, ze szpinakiem, czy kolorową papryką. Dodatki do pizzy wegetariańskiej można dowolnie zmieniać i modyfikowac ich ilości, do uzuskania ulubionej, wymarzonej pizzy.
Domowa pizza wegetariańska wymaga takiego samego ciasta jak inne rodzaje pizzy, to znaczy elastycznego, cienkiego, o chrupiących, lekko wyrośniętych bokach. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy wymaga mąki pszennej, świeżych drożdży, ciepłej wody, odrobiny cukru, soli i dobrej jakości oliwy z oliwek. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie rozczynu oraz ręczne, długie i dokładne wyrabianie ciasta. Wymaga ono cierpliwości i odrobiny wprawy, dlatego nie warto się zrażać jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealne. Pizzę wegetariańską najczęściej przygotowuje się z pozostałymi tradycyjnymi składnikami takimi jak sos pomidorowy i mozzarela,świetnie komponuje się jednak również z sosem czosnkowym. Przed upieczeniem pizzy warto zastanowić się, które z warzyw warto piec razem z ciastem, a które dodać na koniec. Na koniec najlepiej dodawać wszystkie zielone liście, na przykład rukolę i szpinak, aby nie zwiędły podczas pieczenia.
Poznaj przepis na domową, przepyszą pizzę wegetariańską, również jeśli na co dzień wolisz dania mięsne.
Szacunkowy koszt przygotowania pizzy wegetariańskiej
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023