Pizza wegetariańska

Opublikowano: 04.05.2021 r., 14:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z serem, pomidorami, czarnymi oliwkami i rukolą.
Pizza wegetariańska
Pizza wegetariańska to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych rodzajów pizzy. Idealna dla wszystkich wegetarian i osób ograniczających mięso.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 15 min
701 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Drożdże świeże (10 g)
  • Cukier - 2 szczypty (2 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Sól - pół łyżeczki (3 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 5 łyżek (50 g)
  • Ser mozzarella light - 2 plastry (60 g)
  • Pieczarki marynowane - 4 sztuki (80 g)
  • Cebula czerwona - 1/3 sztuki (40 g)
  • Papryka zielona - 1/2 sztuki (70 g)
  • Pomidor - 1 sztuka (180 g)
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica

Przepis na pizzę wegetariańską krok po kroku

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.

Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.

Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.

Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie umyj i pokrój warzywa i pieczarki.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż pieczarki i warzywa.

Piecz w piekarniku ok. 15 min.

Jak oceniasz przepis na pizzę wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat pizzy wegetariańskiej

Pizza to dobrze wszystkim znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną popularnością w każdym kraju, trudno znaleźć osobę, która by jej nie znała i za nią nie przepadała. Na przestrzeni czasu powstało jej wiele odmian i wariacji, których liczba wciąż rośnie, ponieważ jedynym ograniczeniem w kwestii dodatków do pizzy jest nasza własna wyobraźnia i preferencje kulinarne. Jedną z najpopularniejszych wersji pizzy jest pizza wegetariańska. To klasyka, dla wszystkich osób na codzień stosujących dietę wegetariańską, lub poprostu ograniczających spożycie mięsa. Nie ma jednego, powszechnie obowiązujące przepisu na vege pizzę, a składniki można dowolnie wybierać sposród swoich ulubionych i tych, ktore aktualnie mamy w lodówce. I tak, można spotkać przepis na pizzę wegetariańską z rukolą i pomidorkami, z bakłażanem i cukinią, z kukurydzą, z pieczarkami, ze szpinakiem, czy kolorową papryką. Dodatki do pizzy wegetariańskiej można dowolnie zmieniać i modyfikowac ich ilości, do uzuskania ulubionej, wymarzonej pizzy.

Domowa pizza wegetariańska wymaga takiego samego ciasta jak inne rodzaje pizzy, to znaczy elastycznego, cienkiego, o chrupiących, lekko wyrośniętych bokach. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy wymaga mąki pszennej, świeżych drożdży, ciepłej wody, odrobiny cukru, soli i dobrej jakości oliwy z oliwek. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie rozczynu oraz ręczne, długie i dokładne wyrabianie ciasta. Wymaga ono cierpliwości i odrobiny wprawy, dlatego nie warto się zrażać jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealne. Pizzę wegetariańską najczęściej przygotowuje się z pozostałymi tradycyjnymi składnikami takimi jak sos pomidorowy i mozzarela,świetnie komponuje się jednak również z sosem czosnkowym. Przed upieczeniem pizzy warto zastanowić się, które z warzyw warto piec razem z ciastem, a które dodać na koniec. Na koniec najlepiej dodawać wszystkie zielone liście, na przykład rukolę i szpinak, aby nie zwiędły podczas pieczenia.

Poznaj przepis na domową, przepyszą pizzę wegetariańską, również jeśli na co dzień wolisz dania mięsne.

Alergeny w pizzy wegetariańskiej

Lista alergenów dla Pizzy wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze pizzy wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Pizza wegetariańska to idealna wersja pizzy dla wszystkich wegetarian i osób ograniczających mięso. Dzięki temu, że jest bezmięsna najczęściej jest też mniej kaloryczna i zawiera mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Duży dodatek warzyw zapewnia wyższą wartość odżywczą oraz sytość posiłku. Spożywana sporadycznie jest bezpieczna dla osób odchudzających sie, chorujących na cukrzycę czy choroby serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
116.97
701.82
Białko (g)
6.10
36.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
19.17
115.03
Węglowodany przyswajalne (g)
18.13
108.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
6.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
2.18
13.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.46
8.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
4.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
3.47
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.86
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże świeże, mąka pszenna typ 500, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.76
22.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.47
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.64
81.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
1.46
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
1.01
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.27
13.59
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.46
302.78
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
269.30
1615.81
Potas (mg)
193.45
1160.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
73.88
443.26
Fosfor (mg)
53.25
319.52
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.54
81.22
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
8.70
Cynk (mg)
0.54
3.22
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.74
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy wegetariańskiej 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy wegetariańskiej

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
2 g
2 szczypty
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Sól
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Ser mozzarella light
60 g
2 plastry
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Pieczarki marynowane
80 g
4 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Cebula czerwona
40 g
1/3 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Papryka zielona
70 g
1/2 sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Pomidor
180 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Koszt składników
52.00