Przepis na pizzę wegetariańską krok po kroku

Składniki
  • drożdże świeże 10 g
  • Cukier 2 g 2 szczypty
  • Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
  • Sól 3 g pół łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy bez soli 50 g 5 łyżek
  • Ser mozzarella light 60 g 2 plastry
  • Pieczarki marynowane 80 g 4 sztuki
  • Cebula czerwona 40 g 1/3 sztuki
  • Papryka zielona 70 g 1/2 sztuki
  • Pomidor 180 g 1 sztuka
  • Kukurydza konserwowa 40 g 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.

Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.

Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.

Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie umyj i pokrój warzywa i pieczarki.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż pieczarki i warzywa.

Piecz w piekarniku ok. 15 min.

Pizza z serem, pomidorami, czarnymi oliwkami i rukolą.
Pizza wegetariańska
Koszt przygotowania dania
7.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
701 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Pizza wegetariańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy wegetariańskiej

Pizza to dobrze wszystkim znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną popularnością w każdym kraju, trudno znaleźć osobę, która by jej nie znała i za nią nie przepadała. Na przestrzeni czasu powstało jej wiele odmian i wariacji, których liczba wciąż rośnie, ponieważ jedynym ograniczeniem w kwestii dodatków do pizzy jest nasza własna wyobraźnia i preferencje kulinarne. Jedną z najpopularniejszych wersji pizzy jest pizza wegetariańska. To klasyka, dla wszystkich osób na codzień stosujących dietę wegetariańską, lub poprostu ograniczających spożycie mięsa. Nie ma jednego, powszechnie obowiązujące przepisu na vege pizzę, a składniki można dowolnie wybierać sposród swoich ulubionych i tych, ktore aktualnie mamy w lodówce. I tak, można spotkać przepis na pizzę wegetariańską z rukolą i pomidorkami, z bakłażanem i cukinią, z kukurydzą, z pieczarkami, ze szpinakiem, czy kolorową papryką. Dodatki do pizzy wegetariańskiej można dowolnie zmieniać i modyfikowac ich ilości, do uzuskania ulubionej, wymarzonej pizzy.

Domowa pizza wegetariańska wymaga takiego samego ciasta jak inne rodzaje pizzy, to znaczy elastycznego, cienkiego, o chrupiących, lekko wyrośniętych bokach. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy wymaga mąki pszennej, świeżych drożdży, ciepłej wody, odrobiny cukru, soli i dobrej jakości oliwy z oliwek. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie rozczynu oraz ręczne, długie i dokładne wyrabianie ciasta. Wymaga ono cierpliwości i odrobiny wprawy, dlatego nie warto się zrażać jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealne. Pizzę wegetariańską najczęściej przygotowuje się z pozostałymi tradycyjnymi składnikami takimi jak sos pomidorowy i mozzarela,świetnie komponuje się jednak również z sosem czosnkowym. Przed upieczeniem pizzy warto zastanowić się, które z warzyw warto piec razem z ciastem, a które dodać na koniec. Na koniec najlepiej dodawać wszystkie zielone liście, na przykład rukolę i szpinak, aby nie zwiędły podczas pieczenia.

Poznaj przepis na domową, przepyszą pizzę wegetariańską, również jeśli na co dzień wolisz dania mięsne.

Wartości odżywcze Pizzy wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (600g)
Energia (kalorie)
116.97 kcal
701.82 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
6.10 g
36.61 g
Brak danych dla: cukier, sól, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pizzy wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję (600g)
Węglowodany
19.17 g
115.03 g
Brak danych dla: sól, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.13 g
108.80 g
Brak danych dla: sól, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (600g)
Tłuszcz
2.18 g
13.09 g
Brak danych dla: sól, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.09 g
6.51 g
Brak danych dla: sól, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę wegetariańską

Na 100g
Na porcję (600g)
Sód
269.30 mg
1615.81 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
193.45 mg
1160.71 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
73.88 mg
443.26 mg
Żelazo
1.45 mg
8.70 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
3.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.74 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser mozzarella light, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Pizzy wegetariańskiej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy wegetariańskiej

Lista alergenów dla Pizzy wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano, bazylia.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania Pizzy wegetariańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
2 g
2 szczypty
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Sól
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Ser mozzarella light
60 g
2 plastry
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Pieczarki marynowane
80 g
4 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Cebula czerwona
40 g
1/3 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Papryka zielona
70 g
1/2 sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Pomidor
180 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
52.00
Łączny koszt
7.63
Jak oceniasz przepis na pizzę wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób