Pizza Thermomix
- Mąka krupczatka (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Passata pomidorowa (150 g)
- Czosnek (7 g)
- Cebula (50 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Salami popularne (30 g)
Przepis na pizzę z thermomixu krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wsyp mąki, dodaj 2 łyżki oliwy, sól, cukier oraz pokruszone drożdże.
Wlej 160 ml letniej wody (około 35 stopni).
Wyrób ciasto przez 3 minuty / "kłos".
W tym czasie posmaruj miskę oliwą z oliwek.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Naczynie Thermomixa umyj i dokładnie osusz.
Do naczynia Thermomixa włóż cebulę i czosnek i rozdrobnij 8 sekund / obroty 5.
Zgarnij kopystką na dno naczynia i wlej 10 ml oliwy.
Duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
Dodaj passatę pomidorową, łyżeczkę ziół prowansalskich, bazylii i papryki słodkiej.
Wszystko razem gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty 1.
Odczekaj około 10-15 minut, aż sos trochę przestygnie i zmiksuj przez minutę / obroty 1.
Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj do kształtu blachy.
Blachę do pizzy natłuść i delikatnie przełóż na nią ciasto.
Ciasto posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą. Na wierzch ułóż kilka plasterków salami lub inne wybrane dodatki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-13 minut.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat pizzy z thermomixu
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. Ta pizza Thermomix świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Z dodatkami takimi jak sos pomidorowy, salami i mozzarella będzie przepysznym posiłkiem.
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.
Nasz przepis na pizzę z Thermomixa od ciasta po sos jest w pełni przygotowany w urządzeniu, dlatego ta pizza jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Ciasto na pizzę wykorzystuje składniki takie jak mąka pszenna i mąka krupczatka, drożdże, oliwę, sól, cukier i ciepłą wodę. Dodatek mąki krupczatki powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące. Wystarczy, że te składniki wrzucicie do naczynia Thermomixa i wyrobicie ciasto przez 3 minuty. Następnie należy odczekać około 40 minut, aż ciasto pięknie wyrośnie.
Drożdże odgrywają w tej pizzy kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto staje się puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i ciasto nie wyrośnie.
Drugim ważnym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy. Do jego przygotowania można użyć passaty, pomidorów z puszki lub świeżych. W naszym przepisie prezentujemy wersję najszybszą, czyli z użyciem passaty. Tak przygotowany sos będzie równie smaczny pod składnikami na pizzy lub jako dodatek podczas jej jedzenia. Ten prosty przepis to dobra alternatywa dla dań gotowych.
Możecie wykorzystać nasz pomysł na dodatki takie jak salami i mozzarella, ale tutaj wybór jest dowolny- wybierzcie, na co tylko macie ochotę.
Alergeny w pizzy z thermomixu
Lista alergenów dla pizzy z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy z thermomixu
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.