Przepis na pizza rolls krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia

Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wysmaruj jego wnętrze przecierem pomidorowym. Przypraw solą , pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Paprykę pokrój w drobną kostkę i rozrzuć po cieście.

Pieczarki i mozzarellę zetrzyj do 2 osobnych miseczek. Posyp nimi wnętrze ciasta.

Ciasto francuskie zwiń ciasno w duży rulon od dłuższej strony. Nożem pokrój rulon na mniejsze kawałki.

Gotowe kawałki lekko spłaszcz ręką i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Pizza rolls podane w ozdobnej skrzyneczce i ozdobione natką pietruszki.
pizza rolls
Koszt przygotowania dania
17.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
463 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Pizza rolls - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizza rollsach

Pizza rolls to świetny pomysł na pyszną przekąskę, czy imprezowe danie. Są niesamowicie łatwe, a wspaniale smakują. To idealny przepis dla miłośników pizzy, którzy nie lubią tracić zbyt wiele czasu w kuchni. Idealnego smaku nadaje im ciekawe połączenie sera, szynki, i ziół, a wszystkiego dopełnia ciasto francuskie. Można je zrobić na pyszny podwieczorek, czy drugie śniadanie. Są inspirowane śródziemnomorską kuchnią, w dużo prostszym wydaniu.

Rollsy z gotowego ciasta to bardzo szybka potrawa, idealna dla zapracowanych, a także tych dla których długie przygotowywanie przekąsek jest zbyt męczące. To danie można zrobić w kilka chwil, a efekt końcowy zaskakuje wszystkich. Nie tylko przepięknie się prezentują, lecz także świetnie smakują.

To idealne przekąski na imprezę, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom pizzy czy kuchni włoskiej. Smakują naprawdę wspaniale, zwłaszcza podane na ciepło, choć również na zimno zachwycają świetnym połączeniem smakowym. Najłatwiej użyć do ich wykonania gotowego ciasta francuskiego, jednak można też zrobić rollsy z ciasta na pizzę, wcześniej przygotowanego. Idealnie sprawdzi się ciasto drożdżowe. Warto je wtedy zrobić dzień wcześniej, tak by smakowały pysznie i by ciasto wystarczająco wyrosło.

Rollsy z pizzy smakują wspaniale i zdobią każdy imprezowy stół. Najlepsze w nich jest to, że korzystając z gotowego ciasta można je zrobić w ekspresowym tempie, więc sprawdzą się nawet w awaryjnych sytuacjach. Można zmieniać też dodatki, by urozmaicać sobie to danie, tak by mogło gościć na stołach bardzo często i by się nie nudziło. To również świetna przekąska na przyjęcia dla dzieci, warto ją wykonać, gdy nie ma się pomysłu co zaserwować najmłodszym. Ta potrawa jest naprawdę smaczna, więc na pewno przypadnie do gustu nawet im. Dodatkowo, nie jest zbyt ostra, czy słona, a dodatki można modyfikować w zależności od upodobań.

Pizza rolls, to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Robi się dużo szybciej i nie trzeba przygotowywać wcześniej ciasta. Do tego wyglądają bardzo dekoracyjnie i efektowanie, choć zwija się je naprawdę łatwo.

Wartości odżywcze pizza rollsów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
272.55 kcal
463.34 kcal
Białko
6.81 g
11.58 g
Fenyloalanina
0.30 mg
0.51 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w pizza rollsach

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
20.91 g
35.54 g
Węglowodany przyswajalne
19.45 g
33.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
2.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
18.29 g
31.08 g
Tłuszcze nasycone
6.78 g
11.53 g
Tłuszcze nienasycone
11.50 g
19.55 g
Tłuszcze jednonasycone
9.41 g
16.00 g
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
3.55 g
Cholesterol
11.69 mg
19.87 mg

Witaminy w przepisie na pizza rolls

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
72.29 µg (mcg)
122.89 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina C
36.16 mg
61.48 mg
Witamina E
0.91 mg
1.55 mg
Retinol
25.74 µg (mcg)
43.76 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.36 mg
Niacyna
2.34 mg
3.98 mg
Foliany
46.53 µg (mcg)
79.10 µg (mcg)
Beta karoten
486.68 µg (mcg)
827.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pizza rolls

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
173.89 mg
295.62 mg
Potas
167.03 mg
283.95 mg
Wapń
82.86 mg
140.86 mg
Fosfor
93.72 mg
159.32 mg
Magnez
13.11 mg
22.29 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.43 mg
2.43 mg
Cynk
0.79 mg
1.34 mg
Miedź
0.11 mg
0.18 mg
Mangan
0.22 mg
0.37 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizza rollsów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizza rollsach

Lista alergenów dla pizza rollsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizza rollsów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
330 g
1 arkusz
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.17
Za 330 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Pieczarki
60 g
3 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kostka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pizza rolls
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób