Pizza na suchych drożdżach
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Drożdże suche (30 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - 4 łyżki (80 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (125 g)
Przepis na pizzę na suchych drożdżach krok po kroku
Do miseczki wlej niecałą szklankę letniej wody. Dodaj drożdże i odrobinę cukru. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki.
Do dużej miski wsyp mąkę i powoli wlewaj wodę z drożdżami. Dobrze zagniataj. Dodaj oliwę i wyrób dobrze ciasto, by było gładkie. Odstaw je na 30-35 minut, by trochę wyrosło.
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj je. Na każdy płat ciasta nałóż po 3 łyżki przecieru, posyp ziołami i mielonym czosnkiem.
Ser mozzarella pokrój na plastry i ułóż na pizzy.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pizzę.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Dokładnie tak samo postępuj z kolejną pizzą.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Gozleme
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pizzy na suchych drożdżach
Pizza na suchych drożdżach to świetna propozycja dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy, którzy jednak nie mają wystarczająco dużo czasu, lub cierpliwości, by czekać, aż ciasto będzie gotowe. Dzięki temu przepisowi, wcale nie trzeba. Idealne ciasto robi się już w kilkanaście minut i można użyć je bez wyrastania. To wszystko zasługa użycia odpowiedniego rodzaju drożdży.
Przepis na pizzę z suchymi drożdżami jest niezwykle szybki bardzo prosty. Pizzę robi się ekspresowo, a wszystkie kroki są niesamowicie łatwe. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, by zrobić to wspaniałe danie które na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom. Najlepsze jest w niej to, że nie trzeba poświęcać całego dnia na przygotowanie. Dlatego jest to propozycja idealna dla tych, którzy nie lubią przesiadywać zbyt długo w kuchni, przez co rezygnowali z przygotowywania domowej pizzy. Dzięki tej recepturze to już nie będzie problem.
Przepis na pizzę z drożdży instant sprawia, że w zaledwie kilka chwil można przygotować wspaniałe danie, prawie jak z włoskiej restauracji. Do tego celu należy użyć drożdży w proszku, które nie potrzebują tyle czasu na rozpoczęcie działania, jak w przypadku tych świeżych. To pozwala na stworzenie tego lubianego przez wszystkich dania w naprawdę krótkim czasie. Suszone drożdże nie zmieniają smaku ciasta, ani jego faktury, dlatego spokojnie można ich używać w swojej kuchni na co dzień, by przyspieszyć cały proces gotowania.
Ta pizza na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy kochają włoską kuchnię, jednak nie lubią pracochłonnych dań. Ta pizza smakuje świetnie, a ciasto jest miękkie i puszyste. Po prostu idealne. Najlepiej smakuje z sosem na bazie przecieru pomidorowego z ziołami, udekorowana mozzarellą. Można również dodać do niej innych ulubionych składników, tak by całość dania lekko urozmaicić. To idealny pomysł na pyszny obiad czy kolację, jednak sprawdzi się też jako imprezowe danie, zwłaszcza na spotkania w gronie przyjaciół. Jest lekka i pięknie się prezentuje, a ciasto jest odpowiednio chrupkie, dlatego na pewno przypadnie do gustu każdemu.
Alergeny w pizzy na suchych drożdżach
Lista alergenów dla pizzy na suchych drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy na suchych drożdżach
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.